Foto: TT

Nu är det olagligt att titta på betal-tv gratis

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är det straffbart att som privatperson titta på betal-tv via illegala nätverk.
Det är även olagligt att sälja andelar i sådana. Den som bryter mot den nya lagen riskerar böter eller fängelse i högst två år. ”Det en tjänst man förväntas betala för”, säger Daniel Zhang.

Man har under lång tid kunna se gratis på betal-tv genom så kallad cardsharing. Det vill säga att man köper ett tv-abonnemang och delar detta med flera personer i ett nätverk. Andelar i ett sådant nätverk har kostat några hundralappar och användaren har på så sätt sluppit dyra månads- och abonnemangskostnader. På grund av detta har företagen som distribuerar kanalerna gått miste om stora intäkter liksom flera sportklubbar som också får betalt via TV-sändningar.

Kämpat för en kriminalisering

Branschorganisationen Nordic Content Protection STOP har länge kämpat för en kriminalisering av cardsharing.

– Vi vet att det rör sig om hundratusentals som tittar på tv på det här sättet och det handlar om väldigt stora summor pengar som företagen går miste om. För en tid sedan fick ett företag ut 30 miljoner i skadestånd för uteblivna intäkter. Och då handlar det om ett fall, säger David Würgler på STOP.

Tidigare har det varit straffbart att sälja andelar i nätverk i kommersiellt syfte. Från och med 1 augusti är det alltså också straffbart för privatpersoner.

Den som bryter mot den nya lagen riskerar böter eller fängelse i högst två år.

”Man förväntas betala”

Den nya lagen verkar dock inte uppröra de tv-tittare SVT pratat med.

– Jag tycker att det är helt okej att det kriminaliseras. Det är ju bedrägeri. Varför ska vissa betala och andra inte, säger Christina Hagner.

– Jag är förvånad över att det varit lagligt så länge i Sverige. Det en tjänst man förväntas betala för, säger Daniel Zhang.

Andra har inte känt till möjligheterna med cardsharing.

– Jag har inte vetat att man kunde fixa något billigt. Jag är fattigpensionär och hade gärna betalat mindre för TV-tittandet, säger Jane Cronhage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer