Foto: SVT/Reinhold Heggenberger

Nu är våren här – enligt meteorologerna

Uppdaterad
Publicerad

I sju dygn har dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader i delar av södra och västra Sverige. Det betyder att den meteorologiska våren här.

– Troligtvis kommer våren att få ytterligare utbredning under nästa vecka, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det är i västra och södra Götaland som dygnsmedeltemperaturen varit över noll de senaste sju dygnen. I övriga delar av landet börjar nedräkningen till våren om på nytt nu.

– Eftersom det blev kallare i stora delar av landet satte det stopp för vårens framfart, och där det inte redan har blivit meteorologisk vår måste vi på nytt börja att räkna om sju dygn framåt, säger Nitzan Cohen.

”Troligtvis utbredning under nästa vecka”

Men nedräkningen börjar snabbt, eftersom det blir högre temperaturer i hela landet nu till helgen.

– Vi går mot en period med generellt milt väder även i nästa vecka, åtminstone i den södra halvan av landet. Troligtvis kommer våren att få ytterligare utbredning under nästa vecka , säger Nitzan Cohen.

Den meteorologiska våren har anlänt tidigare och tidigare i flera delar av södra Sverige sedan SMHI:s referensperiod mellan 1961-1990.

– Det som händer när vi har ett varmare klimat är att klimatzonerna förskjuts norrut och därmed ökar sannolikheten för att vintrarna inte blir lika långa och inte lika kalla som de har varit tidigare, säger Nitzan Cohen.

”Kommer finnas årliga variationer”

En konsekvens blir att snösäsongen i Sverige blir kortare berättar han, men påpekar också att Sverige kan få långa och kalla vintrar även framöver, oavsett om den meteorologiska våren når fler områden tidigare på året.  

– Eftersom klimat är allt väder samlat över långt tid så kommer det att finnas årliga variationer. Så även i framtiden kommer det att förekomma kalla och långa vintrar, säger Nitzan Cohen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.