Extrem torka, smältande isberg och enorma översvämningar är alla tecken på klimatförändringar Foto: AP / Felipe Dana, AP / Rajesh Kumar Singh, AP, TT

Analys: ”Nu behövs inte fler väckarklockor”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Isarna smälter fortare än man tidigare trott. Så beskrivs slutsatserna från FN:s klimatpanel idag. Men gör de det? Det var egentligen inte mycket okänt i den larmrapport som klimatpanelen presenterade i Monaco. Att havet stiger och isarna smälter – det vet vi. Det har vi vetat länge.

Nu kommer visserligen all den senaste forskningen i en samlad rapport och slår till som en lågmäld käftsmäll mot makthavare som inte gör tillräckligt. Men efter Greta Thunberg behöver världen inte fler väckarklockor.

Calle Elfström

Miljöreporter

Haven har fungerat som en svamp som har dolt effekterna av klimatförändringarna. Forskarna konstaterar att 90 procent av uppvärmningen har tagits upp av haven, liksom 20-30 procent av koldioxiden vi släppt ut. Utan havet hade effekterna i atmosfären varit betydligt värre.

Men oceanerna drabbas hårt av att vara vårt skyddsnät. Värmechocker, syrebrist och surare vatten gör att ekosystem rivs sönder och livsmedelsförsörjningen hotas. Istället för isbjörnar har korallerna blivit den nya symbolen för klimatförändringarna. Vid två graders uppvärmning riskerar de att i stort sett helt försvinna. Fisket kommer att försämras kring tropikerna. Som IPCC:s Hoesung Lee konstaterar: ”Haven påverkar oss alla – det är kritiskt för allt liv på planeten”.

Det går fortare nu

Sverige är inte skonat från klimatförändringar, tvärtom är uppvärmningen i norr större än i resten av världen. Många av våra glaciärer kommer att försvinna, liksom 80 procent av glaciärerna i tempererade områden till 2100. Det är inte livsavgörande, men en stark symbol och mätare på hur klimatet förändras. Men den klockan har ringt länge.

Att Grönland, Arktis och Antarktis smälter vet vi som sagt också sedan tidigare, men en slutsats från klimatpanelens rapport är mer oroväckande; det går fortare nu. Antarktis smälter tre gånger som fort som för 20 år sedan. Grönland smälter dubbelt så fort. Havsnivån stiger allt snabbare och kommer att fortsätta accelerera. Och det är människans utsläpp som är orsaken konstaterar klimatpanelen.

Avgörande hur hårt vi kan bromsa

Rapporten är i sin faktamässiga torrhet en skrämmande läsning som beskriver inte bara att planeten redan förändrats av människan, utan även att det kommer att fortsätta. Change is coming- whether you like it or not, för att travestera Greta Thunberg. För även om vi trampar på bromsen så kommer isarna att fortsätta smälta och haven stiga. Men frågan är bara hur mycket. Det avgörs av hur hårt vi kan bromsa och minska utsläppen.

Just nu har man inte ens flyttat foten från gaspedalen. Uppvärmningen är på väg mot 3-4 grader istället för 1,5 som världens länder beslutade i Paris 2015. Då ska man tänka på att klimatpanelens bästa scenario för haven och isarna är att uppvärmningen stannar vid +2 grader. Även det innebär stora risker för hundratals miljoner människor vid kusterna, och för djur och natur.

Rapporten inte facit på framtiden

Men trots det sotsvarta budskapet från klimatpanelen finns ändå en ljusning – vi kan påverka hur framtiden blir. Blir utsläppen låga kommer havet stiga bara hälften så mycket. Arktis blir isfritt på sommaren bara en gång var hundrade år istället för var tredje. Så stor är skillnaden på att bromsa eller gasa. Klimatpanelens rapport idag är inte ett facit på hur framtiden kommer att bli, det bestämmer vi själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.