Det gulmarkerade området är det som som riskerar att kollapsa, enligt italienska myndigheter. Foto: AFP/TT

Experter varnar: Mont Blanc-glaciär kan kollapsa

Uppdaterad
Publicerad

Italienska myndigheter har stängt vägar och evakuerat alpstugor efter larm om att delar av en glaciär på Mont Blanc kan kollapsa på den italienska sidan av bergskedjan.

– Dessa fenomen visar återigen att berget är i en förändringsperiod på grund av klimatfaktorer, säger borgmästaren i staden Courmayeur, Stefano Miserocchi, enligt BBC.

Omkring 250 000 kubikmeter is riskerar att brytas loss från Planpincieux-glaciären på toppen av berget Grandes Jorasses. En sektion av glaciären glider just nu ut för bergssidan och rör sig cirka 50-60 centimeter om dagen, rapporterar BBC och hänvisar till experter.

Som en försiktighetsåtgärd undertecknade staden Courmayeurs borgmästare, Stefano Miserocchi, en order som gör det möjligt att stänga vägarna i Val Farret på den italienska sidan av Mont Blanc.

– Dessa fenomen visar återigen att berget är i en förändringsperiod på grund av klimatfaktorer och särskilt utsatt, säger han till italienska medier.

Lockar hundratusentals turister

Mont Blanc-massivet är Västeuropas högsta bergskedja och har 11 toppar över 4 000 meter i Frankrike och Italien. Varje år besöker hundratusentals turister bergskedjan, enligt BBC. 

Det är i nuläget omöjligt att förutsäga exakt när ismassan kan kollapsa, menar experter från den regionala regeringen, Valle d’Aosta, och organisationen Fondazione Montagna Sicura.

För några dagar sedan deltog ett dussintals människor i en begravningsceremoni för Pizol-glaciären i nordöstra Schweiz. I somras hölls en liknade ceremoni för gaciären Okjökull på Island som de senaste åren har smält och försvunnit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.