Nu blir det kallare i hela Sverige

Publicerad

Helgen bjuder på tillfälligt varmare temperaturer innan de dyker ner igen i början av nästa vecka med kallare luft norrifrån. ”Nu börjar vi se första tecknen på att vintern är i antågande”, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Under lördagen passerar en del moln under förmiddagen. I norra Sverige kan en del moln dröja sig kvar, med en del regn och snö i fjällen.

Södra Sverige ser ut att få soligare väder, främst i västra Sverige och med lite mer moln i öster och cirka tio grader. Norrland får ungefär 5 grader, med lite lägre i fjällen under dagen.

På söndag blir det rätt milt i hela landet, främst i Götaland och Svealand, med mycket milt väder och mycket moln.

– På de flesta håll drygt 10 grader, lokalt cirka 15 grader. I norr mellan fem och tio grader, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Graderna sjunker sakta nedåt

Trots att vädret växlar lite under helgen så har redan blivit kallare under veckan – och fortsätter så i början av nästa vecka.

– Då börjar kallare luft krypa ner norrifrån, främst under tisdag och förmodligen även under onsdag, med blåsigt väder på flera håll främst, främst i södra Sverige, säger Nitzan Cohen.

– Det är väldigt tydligt att det går mot kallare väder, även under senare delen av nästa vecka.

Vädret under nästa vecka är typiskt för slutet av oktober, berättar han.

– Det börjar hända grejer. Nu börjar vi se första tecknen på att vintern är i antågande, även i södra Sverige, säger Nitzan Cohen.

Men om det blir snö är mer osäkert. Södra Svealand kan eventuellt få inslag av snö, i sådana fall troligast under tisdag och onsdag.

– Fjällvärlden och en del platser i Norrland har redan fått snö tidigare, säger Nitzan Cohen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer