Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu inleds Aurora 23 – den största militärövningen på 30 år i Sverige. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Nu inleds Aurora 23 – den största militärövningen på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleds Aurora 23 – den största militärövningen i Sverige på 30 år. De kommande veckorna kommer 26 000 personer öva på hur de skulle arbeta om Sverige blev angripet av en främmande makt.

I det scenario som övningen bygger på angriper en främmande makt Sverige den 24 april. Utöver den svenska armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet deltar soldater från 13 länder.

Övningen pågår från den 17 april fram till den 11 maj, och kommer att påverka stora delar av landet – både på marken, i luften och till sjöss.

Pröva på Nato-samarbete

Beslutet att genomföra övningen togs redan 2015. Enligt brigadgeneral Stefan Andersson har två viktiga förändringar skett sedan dess.

– Det ena är att vi har ett krig från rysk sida i Ukraina, på ett obehagligt nära avstånd i vårt närområde. Det andra är att vi nu är på väg in i Nato. Med det blir den här övningen ännu viktigare.

Han framhäver att ett av de viktigaste momenten i krigsförbandsövningen är att se hur bra det fungerar att ta emot utländsk hjälp i händelse av ett krigsutbrott. En annan viktig del av övningen är att den svenska försvarsmakten får pröva på hur det är att samarbeta med Nato-länderna.

– Det är den absolut viktigaste träningsmatchen vi genomför inför att stiga in i alliansen Nato. Vi kommer att dra massor av lärdomar. 

Öva tillsammans

I Skåne, Småland och på Gotland kommer stridsövningar utspela sig på övningsfält, men även på civil mark. I Norrbotten kommer svenskt och norskt hemvärn att öva tillsammans.

700 amerikanska marinkårssoldater ska transporteras via Jämtland och Härjedalen. Runt om i landet kommer stridsflyg att lyfta från sina flygbaser, och stridsbåtar och korvetter kommer att åka runt kring kusterna.

Se hela pressträffen med Försvarsmakten på SVTplay.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.