Foto: TT

Nu börjar nya inre gränskontroller gälla

Uppdaterad
Publicerad

”Ett hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten”, så låter motiveringen till att polisens inre gränskontroller nu utökas. Nytt från nu är att även flygplatser och hamnar kommer att påverkas.

Bakgrunden till förändringen är ett beslut från regeringen från maj i år som ger polisen rätt att göra gränskontroller på fler platser i Sverige. Detta innebär att inre gränskontroller även kan ske på bland annat Arlanda, Landvetter, Malmö Airport samt i Frihamnen i Stockholm och Karlskrona hamn.

Annorlunda hotbild än tidigare

Enligt polisen är bedömningen att hotbilden delvis ser annorlunda ut i dag än tidigare och därför kommer kontroller nu att göras på fler platser. Polisen motiverar beslutet med att man vill kunna differentiera bland olika resenärer; asylsökande, ekonomiska migranter samt potentiella terrorister och andra brottslingar.

– Genom en riskanalys har vi identifierat ett antal platser och rutter där vi ser att potentiella terrorister, personer som ägnar sig åt allvarlig gränsöverskridande brottslighet och personer som av andra skäl försöker ta sig in olovligen i Sverige kommer, sade Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa, till SVT Nyheter i fredags.

Kommer gälla till i november

Polisen kommer att kontrollera pass för att se att man har rätt att resa in i Sverige, även söka efter efterlysta. Kontrollerna kommer att göras vid utvalda tillfällen och gälla som längst till den 11 november i år.

Tillfälligt återinförda inre gränskontroller har funnits sedan i november 2015 mot länder som är en del av i Schengensamarbetet. Hittills har framför allt bil- och tågtrafiken över Öresundsbron kontrolleras, men även färjetrafiken till hamnarna i Skåne, Göteborg och Varberg. Dessa kontroller kommer att fortsätta.

SVT Nyheter har justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) som avböjer att kommentera.

Här utökas de inre gränskontrollerna

  • Ystads hamn
  • Karlshamn hamn
  • Karlskrona hamn
  • Hamnarna i Stockholms län; Frihamnen, Värtahamnen, Nynäshamn och Kapellskärs hamn
  • Arlanda flygplats
  • Bromma flygplats
  • Landvetter flygplats
  • Skavsta flygplats
  • Malmö Airport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.