Foto: Henrik Montgomery, TT

Nu drar politikdagarna i Almedalen igång

Uppdaterad
Publicerad

Få platser utöver riksdagen samlar gräddan inom den svenska politiken som Almedalen i Visby. I år är det valår och högtryck i svensk politik. Det här är kortversionen av det du behöver veta om evenemanget i Almedalen.

Tider och medverkande

Evenemanget kallas fortfarande Almedalsveckan men har kortats något och pågår från söndag 3 juli till torsdag 7 juli.

Varje riksdagparti har en halvdag var och partiledarna håller tal enligt schemat:

Söndag: Magdalena Andersson, Socialdemokraterna, talar kl 19.

Måndag: Ulf Kristersson, Moderaterna, talar kl 11. Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet, talar kl 19.

Tisdag: Ebba Busch, Kristdemokraterna, talar kl 11. Johan Pehrson, Liberalerna, talar kl 19.

Onsdag: Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, talar kl 11. Annie Lööf, Centerpartiet, talar kl 19.

Torsdag: Per Bohlund, Miljöpartiet, talar kl 11.

Utöver partiledartalen håller partierna pressträffar och det finns även ett stort antal organisationer som håller seminarier. Hela programmet hittar du här.

Så bevakar SVT Nyheter

SVT har flera reportrar, fotografer, kommentatorer och programledare på plats i Almedalen.

Partiledartalen sänds direkt på svt.se och i SVT Forum i SVT2. SVT Forum sänder även program från Almedalen där bland andra ÖB Micael Bydén, ekonomer och företrädare för olika partier medverkar. Hela programmet hittar du här.

Partiernas pressträffar ser du direkt här på svt.se. Tal och presskonferenser analyseras av SVT:s inrikespolitiska kommentatorer Mats Knutson och Elisabeth Marmorstein. Aktuellt och Morgonstudion flyttar ut delar av sina sändningar till Almedalen och Politikbyrån gör varje kväll temasändningar kl 21.45.

Säkerheten

Med anledning av den stora mängden människor och politiker som kommer till Almedalen skärps bevakningen. Både polisen och säkerhetspolisen kommer att ha förstärkt bemmaning.

Under hela Almedalsveckan är det förbjudet att använda drönare över Visby. Hela Almedalsområdet är också avspärrat för fordonstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.