Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT. Foto: SVT

Nu fördjupar vi rapporteringen – bortom skjutningar och sprängningar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har vi sett gängkriminaliteten nå nya nivåer av brutalitet. Men även bortom rubrikerna om oskyldiga offer och 14-åriga kontraktsmördare är utvecklingen alarmerande. För parallellt med våldet äter sig gängbrottsligheten, steg för steg, in i samhällskroppen.

Nyligen häktades en anställd på Attunda tingsrätt för vad åklagaren beskriver som ”brottslighet av systemhotande karaktär”. Personen misstänks ha läckt sekretessbelagd information till kriminella. 

Det är det senaste och kanske tydligare exemplet på hur myndigheter utsätts för infiltration. Men långt ifrån det enda. 

Nyhetsbloggen

Bakom våldet gömmer sig en gigantisk ekonomi. Förutom knarkpengarna kan det handla om allt från telefonbedrägerier och momsfusk till företag verksamma inom områden som finansieras med skattemedel. Myndigheter har pekat ut vård- och omsorgsföretag som ett särskilt riskområde, det kan handla om avhopparverksamhet, HVB-hem eller vårdcentraler.

Kriminella startar och driver företag

Det händer att kriminella själva startar och driver företag, men kan lika gärna vara infiltration av befintliga verksamheter.

– Tidigare har man talat om ekonomisk brottslighet som skrivbordsbrottslighet. Men nu ser vi att det finns väldigt starka kopplingar till organiserad brottslighet med våldskapital. Vi ser en större användning av företag för att begå den här typen av brott, mot välfärdssystemet, skattebrott och arbetslivskriminalitet men också för att hantera pengarna från narkotika- och vapenhandeln. Man behöver företag för att tvätta pengarna, sa Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, i Aktuellt i förra veckan.

Samhällets aktörer tycks vara tagna på sängen

I dag berättar SVT Nyheter om hur den organiserade brottsligheten kommit över skattepengar via företag som erbjudit kommuner familjehemsplaceringar. Det är ett exempel på hur det kan gå till när kriminella nätverk äter sig in även i etablerade samhällsstrukturer. Vi kan också visa hur samhällets aktörer tycks vara tagna på sängen av utvecklingen.

SVT Nyheter har kraftsamlat kring nyhetsrapporteringen om den organiserade brottsligheten, som krävt så många liv. Vi kommer nu att fördjupa rapporteringen, bortom skjutningar och sprängningar, för att blottlägga de maffialiknande strukturer och de aktörer som döljer sig bakom underhuggarna i gatukriget. Det här är en kriminalitet som utgör ett direkt hot mot det öppna samhället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet