Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nu försvinner roamingavgiften i EU

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag kan du ringa, sms:a och surfa som hemma var du än befinner dig i EU. Nu är roamingavgiften borta – oavsett vilken operatör du använder.

Roaming är benämningen på när en mobil kopplar upp sig mot en utländsk operatörs nät när man är utomlands, och har tidigare varit avgiftsbelagt, vilket orsakat många saftiga räkningar för surfsugna utlandsresenärer.

Nu är det alltså fritt fram att ringa till mobil och fast telefon, sms:a och surfa till samma pris som i Sverige i hela EU. Vilken surfmängd operatörerna erbjuder utomlands varierar dock, likaså bestämmelserna för mobilt bredband.

LÄS MER: Klart: Nu försvinner roamingavgifterna

Inga fler chockräkningar

– Det innebär att du ska kunna använda ditt svenska abonnemang på i princip samma villkor i ett EU-land som hemma. De här stora riskerna för att komma hem och få en chockräkning är i princip borta nu så länge du håller dig inom EU, sade Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna, i SVT:s Gomorron Sverige i morse.

– Har du fria samtal och sms i Sverige så har du det även utomlands. Det innebär att det egentligen inte är några merkostnader alls.

LÄS MER: ”Alla svenska operatörer måste begränsa roamingen”

Datamängden kan variera

Är det ingenting man riskerar att betala extra för? Är det något man ska stänga av?

– Det vi ser att många missförstår är att man tror att man ringer gratis från Sverige till Spanien, till exempel, men de samtalen är fortfarande oreglerade. Operatörerna kan ta ut hur mycket som helst när du ringer från ditt hemland till ett annat land, säger Mattias Grafström.

– Datamängden kan också vara annorlunda. Har du fri datamängd hemma så har du ändå inte fri data utomlands, där är det tillåtet för operatörerna att sätta begränsningar. Man har dock fortfarande tillgång till en ganska stor datamängd, det gäller att kolla informationen från sin operatör.

LÄS MER: De köpte fri mobilroaming – nu ändrar Telenor avtalet

Var vaksam på färjor

Om jag tar med mig min svenska mobil till Spanien och ringer tillbaka till Sverige?

– Då kostar det ingenting, om du har fria samtal här hemma. Det som kostar är när du använder telefonen i hemlandet, här har du de tariffer du har – de nationella samtalen är inte reglerade.

Har du några goda råd att ge oss på vägen?

– Tänk på att när man åker till exempel färja så kan man ibland hamna på internationellt vatten och kopplas upp mot en satellit. Då kan det bli dyrt, det är en situation när man ska vara försiktig.

LÄS MER: Telia inför surfstopp för plattor utomlands

Här gäller roamingförbud:

Länder inom EU:

Österrike, Estland, Italien, Portugal, Belgien, Finland, Lettland, Rumänien, Bulgarien, Frankrike, Litauen, Slovakien, Kroatien, Tyskland, Luxemburg, Slovenien, Cypern, Grekland, Malta, Spanien, Tjeckien, Ungern, Nederländerna, Sverige, Danmark, Irland, Polen, Storbritannien

Länder inom EES:

Island, Lichtenstein, Norge

Specifika regioner som inkluderas:

Kanarieöarna, Ceuta, Melilla (Spanien)
Åland (Finland)
Martinique, Guadelope & Saint-Martin, Fr. Guyana, Rénuion, Mayotte (Frankrike)
Madeira, Azores (Portugal)
Gibraltar (Storbritannien)

Här gäller INTE roamingförbud:

Följande länder tillhör Europa men inte EU/EES:

Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien, Färöarna, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kosovo, Makedonien, Moldavien, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbien, Schweiz, Ukraina, Vatikanstaten, Vitryssland, Turkiet, Ryssland.

Inte heller den norra, turkiskt kontrollerade delen av Cypern räknas in i EU/EES.

Källa: Telia.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer