Telia inför surfstopp för plattor utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Om en månad stoppar Telia sina kunder med abonnemang för mobilt bredband från att surfa utomlands. Stoppet gäller alla som har ett separat Telia-abonnemang för sin surfplatta.

Stoppet träder i kraft den 8 juni. Från och med den dagen kommer det inte gå att nyttja abonnemangen utomlands.

Kunderna hänvisas i stället till trådlösa nätverk eller till att surfa med mobiltelefonens abonnemang.

LÄS MER: De köpte fri mobilroaming – nu ändrar Telenor avtalet

”Den förändring som sker för ditt mobila bredband är att tjänsten ’Fri roaming i Norden & Baltikum’ samt andra eventuella roamingstjänster avslutas. Det innebär att du från och med detta datum enbart kan använda ditt abonnemang inom Sverige. Vi hoppas att förändringen inte påverkar dig i alltför stor utsträckning”, skriver Telia i ett meddelande till sina kunder med abonnemang för mobilt bredband.

Kompenserar med mer surf i Sverige

– Vi kompenserar genom att ge mer surf inom Sverige. För de mobila bredbandskunder vi har så kommer de att få mer surf än vad de har i dag, säger Inger Gunterberg på Telias presstjänst till Expressen.

Nya EU-regler som träder i kraft den 15 juni förbjuder operatörer från att ta ut avgifter för roaming inom andra EU-länder.

Enligt huvudregeln ska det inte kosta mer än i hemlandet att ringa, sms:a eller surfa när man befinner sig i ett annat EU-land. Operatörerna får däremot begränsa mängden tjänster som man får ta del av till samma pris som hemma, om det finns risk för missbruk eller onormal användning.

Till exempel ska det inte löna sig att teckna ett abonnemang i ett annat land än det man bor i permanent.

LÄS MER: Roamingavgifterna försvinner i EU

Oklart om andra operatörer följer

SVT Nyheter har sökt företrädare för de övriga stora teleoperatörerna. Flera är i nuläget i färd med att sammanställa ny information om prislistor och tjänster, och kan inte uttala sig om huruvida liknande förändringar som hos Telia är att vänta.

På Telenor försäkrar man dock att deras kunder kommer kunna fortsätta surfa utomlands även på surfplattor.

– Vi håller just nu på att utforma våra erbjudanden och kommunikationen till kunderna om dem. Jag kan inte gå ut med exakta kostnader och siffror, men det jag kan bekräfta är att alla våra kunder kommer att kunna surfa utomlands oavsett enhet, säger Telenors presschef Aron Samuelsson.

  • Den 15 juni 2017 försvinner roamingavgifterna för den som är ute och reser i EU.
  • Konkret betyder det att mobiltelefonanvändare inom EU kommer att kunna ringa, skicka textmeddelanden och använda data i andra länder (precis som de gör hemma) utan att betala extra kostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer