Ett ny generation mobilnät ska byggas i Sverige. Foto: TT

Nu inleds auktionen om svenska 5G-nätet

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleder Post- och telestyrelsen (PTS) auktionen om det svenska mobila 5G-nätet.

Den försenade auktionen hålls i skuggan av att Huawei och ZTE båda har portats från auktionen.

De två kinesiska bolagen Huawei och ZTE står tillsammans för nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen. Men de får inte vara med när det ska avgöras vem eller vilka som ska få bygga ut de framtida mobilnäten i Sverige.

Domstolsmotgångar

PTS beslutade i oktober att stänga ute Huawei från den fortsatta utbyggnaden av 5G-nät, med hänvisning till att Säpo anser att bolaget riskerar att skada Sveriges säkerhet.

Det fick Huawei att begära att förvaltningsrätten i Stockholm skulle inhibera – tills vidare stoppa verkställigheten av beslutet – vilket domstolen också gjorde.

Men nästa instans, kammarrätten, upphävde denna dom och Huawei portades därmed igen. Och så, i förra veckan, blev det ett nytt bakslag för Huawei i Högsta förvaltningsdomstolen – och en andra smocka i förvaltningsrätten i Stockholm.

Domstolens beslut innebär att kammarrättens tidigare dom gäller, nämligen att PTS beslut att stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden gäller tills vidare och att PTS kan genomföra 5G-auktionen.

Beskedet från förvaltningsrätten i Stockholm innebär att Huawei inte har rätt att överklaga beslutet att återuppta 5G-auktionen.

Cyberspionage

Huawei har ansett att det är fel att PTS planerar att gå vidare med 5G-auktionen innan en slutlig domstolsprövning är avgjord. Huawei driver rättsliga prövningar som bland annat handlar om PTS villkor att förbjuda operatörer från att använda Huawei-produkter i 5G-nätet.

Beslutet om att porta Huawei och ZTE kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo. Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag är underkastade att rapportera till kinesiska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.