PTS vill ha 5G-auktion snart – rätten avråder

Uppdaterad
Publicerad

Post- och telestyrelsens beslut att stänga Huawei ute från 5G-marknaden i Sverige gäller tills vidare, enligt ett beslut i kammarrätten.

PTS ser därmed att en auktion kan hållas snart – men både domstolen och Huawei ser anledningar att vänta.

Post- och telestyrelsen (PTS) beslutade i oktober att stänga ute Huawei från den fortsatta utbyggnaden av 5G-nät i Sverige, med hänvisning till att Säpo anser att bolaget riskerar att skada Sveriges säkerhet.

Detta myndighetsbeslut fick Huawei att begära att förvaltningsrätten i Stockholm skulle inhibera – tills vidare stoppa verkställigheten av beslutet – vilket domstolen också gjorde.

Men nästa instans, kammarrätten, har nu upphävt denna dom och Huawei är därför portat igen.

Säkerhetsskäl först

Rätten har vägt Huaweis intressen mot de intressen som ligger bakom PTS beslut – det vill säga ett nationellt säkerhetsintresse.

Det är av yttersta vikt att Sveriges säkerhet skyddas, står det i beslutet. Det som Säkerhetspolisen och Försvarsmakten fört fram om Huawei ”utgör starka indikationer på att det finns anledning att anta att tillstånd utan de nu aktuella tillståndsvillkoren skulle kunna hota Sveriges säkerhet”, står det vidare.

Och kammarrätten anser att det intresset trots allt väger tyngre än den ”synnerligen omfattande och irreparabla finansiella skada och goodwillskada” som PTS beslut orsakat Huawei.

Risk för flera processer

”I och med den här domen finns det förutsättningar att genomföra auktionen i närtid”, skriver PTS i en kommentar på sin hemsida.

Varken Huawei eller kammarrätten tycker att det är en bra idé att PTS håller 5G-auktionen innan sista ordet är sagt. Då skulle Huawei kunna överklaga även auktionens utfall varpå ytterligare en juridisk process skulle kunna påbörjas parallellt med den pågående.

Kammarrättens beslut säger inget om själva grundfrågan, om PTS har rätten på sin sida att hålla Huawei borta från telekommarknaden. Den frågan hanteras fortsatt i förvaltningsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.