Foto: TT

Nu kan du bygganmäla attefallshus

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag får man börja anmäla till sin kommun om man vill bygga en extra stor friggebod, ett så kallat attefallshus. I dag träder lagändringen i kraft och intresset för det nya komplementhuset har varit stort.

För knappt en månad sedan beslutade riksdagen att ändra lagen så att en större modell av en friggebod, ett så kallat attefallshus, får byggas utan bygglov. I dag träder den nya lagen i kraft vilket innebär att från och med i dag kan den som vill ha ett attefallshus anmäla det till kommunen.

Men intresset för det 25 kvm stora och högst fyra meter höga komplementhuset har varit så stort att bara ett par dagar efter riksdagsbeslutet började anmälningarna ramla in hos många kommuner. Och de bolag som levererar attefallshusen har bråda dagar, säger vd:n för Sommarnöje som bland annat säljer färdigbyggda småhus.

– Vi visade ett första visningshus på Norrmalmstorg i Stockholm i slutet på mars och sedan dess vi nu fått uppåt 800 konkreta förfrågningar. Men vi säljer ett hus om dagen nu, säger Tomas Tjajkovski, vd för Sommarnöje som bland annat säljer färdigbyggda attefallshus.

Många olika användningsområden

Och användningsområdena verkar vara oändliga för de 25 kvadratmeter stora och högst fyra meter höga husen som inte behöver något bygglov. Johan Kakko har just beställt ett färdigmonterat attefallshus till sitt lantställe. Och han säger sig vilja ha huset som tomrum.

– Det ska bara stå där så att jag kan gå in i det. Det är som ett tomrum för mig, säger Johan Kakko. Det är väldigt fullt där jag bor. Jag reser väldigt mycket och köper grejer som jag tycker är fina och nu tycker jag att det är överbelamrat. Var ska jag få plats? Så att det här blir mitt eget utrymme.

Johan Kakko som bland annat håller på med mindfulness tänker använda attefallshuset till bland annat meditation. Han får sitt hus levererat i september någon gång tror han.

Måste anmälas till kommunen

Många har trott att det är grönt för att bygga ett attefallshus men så är det inte. Efter att ha anmält till kommunen att man vill bygga ett komplementhus av den här typ och lämnat in ritningarna, måste man ha fått ett startbesked för kommunen innan man får sätt igång.

Ligger attefallshuset mindre än 4,5 meter från tomtgränsen måste man också ha eventuella grannars medgivande för att få bygga det. Och från och med i dag får man dessutom bygga ut sitt bostadshus med 15 kvadratmeter och sätta upp till två takkupor på huset, samt göra om sitt garage eller bastu till bostad utan bygglov men med anmälning till kommunen. Förändringar i lagen som man i många kommuner fruktar kan komma att leda till osämja grannar emellan.

Tros kunna orsaka grannosämja

Men det är något som inte kommer att ske mellan Johan Kakko och hans granne.

– Grannen bredvid som får den närmaste kontakten är en helt ny granne som får tillträde till huset nästa vecka och de är informerade om att jag kommer att bygga det här huset. De är också väldigt förtjusta i det hus jag har valt, säger han.

* Lagändringen innebär att ett hus på 25 kvadratmeter ska kunna byggas på tomten utan bygglov. Anmälan måste göras till byggnadsnämnden, som ser till att alla tekniska krav följs. Därefter får husägaren ett startbesked. Däremot sker inte någon prövning av hur huset placeras i förhållande till detaljplanen.

* Attefallshuset får enbart byggas som komplement till ett redan existerande hus.

* Till skillnad från friggeboden ska Attefallshuset kunna användas som permanentboende, men också som gäststuga, garage eller kontor.

* Högsta nockhöjd blir 4 meter, vilket möjliggör ett loft.

* Huset måste ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen, annars krävs grannars tillstånd.

Källa: SVT Godmorron Sverige

Kommun kan kräva bygglov i vissa fall vad gäller de lagändringar som i dag träder i kraft:

* Om kommunen i detaljplan kräver bygglov för ett område som utgör värdefull miljö.

* Om byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller ingår i sådant område.

* Om komplementbostadshuset, tillbyggnaden och inredandet av ytterligare en bostad är inom eller i anslutning till en flygplats eller ett övning- och skjutfält som är av riksintresse för totalförsvaret enligt bestämmelser i miljöbalken.

Källa: Attefallshus.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer