Nu kan Selma gå till historien igen

Uppdaterad
Publicerad

Det kan snart bli dags att säga farväl till tjugan och med den även bilden av den folkkära författaren Selma Lagerlöf. Sedeln slits för fort eftersom den inte är värd så mycket.

-Den blir lätt misshandlad eftersom det handlar om så låga valörer, folk knölar ned den i fickan när de handlar, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

När sedeln blir sliten fastnar den och det blir stopp i de maskiner som man hanterar sedlarna med och det måste produceras runt 30-40 miljoner nya 20-kronorssedlar varje år, på grund av den korta livslängden.

Ännu ett mynt blir tungt

I Riksbankens utredning blir det ett mynt som ersätter tjugan och det är inte alla nöjda med.

-Det blir mycket stök för oss om tjugan blir ett mynt, det handlar om enorma vikter och hanteringen inom handeln blir tung, säger Dick Malmlund.

Dessutom innebär omställningen stora kostnader, när automater måste bytas ut.

Inget bra material

Men det är svårt att hitta ett hållbart material.

-Plasten som används i vissa länder går inte att använda eftersom färgen lätt rinner av, säger Dick Malmlund.

Han ser hellre att den gamla tjugan blir kvar och växlas mot fräscha sedlar oftare. Men idag fastnar sedlarna ute i handelns kassor tills sedeln går sönder.

-De starka sedelpapper vi har i dag hjälper inte, så vi bedömer att den enda utvägen är att göra om till mynt, säger Leif Jacobsson handläggare på Riksbanken.

I förslaget ingår även en 200-kronorssedel och att återinföra den gamla tvåkronan från 70-talet i ny form. Dessutom blir det en ny utformning på alla sedlar mynt, med bättre och modernare säkerhetsdetaljer.

50-öringen ska bort

Det är bäst att göra sig av med alla sina 50-öringar inom den närmsta tiden, för snart försvinner 50-öringen helt. Det beslutet är redan fattat.

-Det enklaste är att handla på 50-öringen före den 30:e september, sen blir den ogiltig, säger Leif Jacobsson.

Handla med tvåkronan redan nu

Men fram till den 31 mars 2011 kan man fortfarande växla in 50-öringar på banken. Efter det är pengen en värdelös bit koppar.

Om man däremot har en gammal tvåkrona från 70-talet, så kan man plocka fram den ur kassaskrinet.

-Tillverkningen upphörde 1971, men det är fortfarande en giltig tvåkrona som man kan handla med.

Inga beslut är ännu fattade om de nya förslagen och nya valörer måste även godkännas i riksdagen.

Eveline Grassman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.