På väg 11 i Röddinge mellan Sjöbo och Tomelilla i höjd med Ramsåsa var upp emot tio personbilar inblandade i en trafikolycka.

Nu kommer ännu mer snö – med klass 1-varning

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en rond med dramatiskt vinterväder stundar. Prognosen säger mer kyla, mer snö och mer trubbel i trafiken. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för att en snökanon byggs upp över Östersjön och det har varit en mängd olyckor i morgontrafiken.

– Ställ bilen hemma, uppmanar trafikexperter.

Det kraftiga snöfallet över delar av södra Sverige har fått SMHI att utfärda flera klass 1-varningar under dagen. De drabbade länen var Stockholm, Södermanland, Östergötland, Kalmar, Skåne, Västra Götaland, Bohuslän och Göteborg.

– Det beror på den hårda nordostliga vinden. Det som brukar hända i Sverige är att vinden kommer västerifrån. Nu kommer den österifrån, förklarar SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Hur länge håller det i sig, med snö och minusgrader i hela Sverige?

– Det är svårt att se något slut på det nu. Möjligtvis att man kan se lite förändring av väderläget nästa vecka, men det är lite för tidigt att säga nu, säger Tora Tomasdottir tidigt på tisdagsmorgonen, och tillägger:

– Nu kan vi också konstatera att det inte var ett nationellt isdygn i går eftersom Helsingborg hade +0,2 som varmast. Ett nationellt isdygn innebär att alla mätstationer i hela Sverige har 0 grader, eller lägre, hela dygnet, säger Tora Tomasdottir.

Snöbyarna kan lätta först i helgen

Prognoskartorna för resten av veckan pekar på att stora delar av Svealand och Götaland får räkna med nederbörd i form av snö, i princip till och från ända fram till helgen. Först då vrider sig vinden mot sydost, vilket gör att snöbyarna möjligen kommer att upphöra.

– Men bara för att vindriktningen ändras betyder ju inte det att det garanterat blir mindre nederbörd. Som läget är nu så får vi fortsätta räkna med snö den resten av veckan, säger Tora Tomasdottir.

Den officiellt lägsta temperaturen för säsongen kom tidigt på måndagsmorgonen, då Gielas i södra Lappland hade drygt 40 minusgrader. På flera håll har personer vittnat om ännu lägre temperaturer.

Trafikverket råder alla att följa väderleksrapporter de närmaste dygnen.

– Det gäller att ha koll så att man kan ta beslut. Fundera på om du verkligen måste ge dig ut, åtminstone under tisdagsdygnet, säger Bengt Olsson.

Ingen större påverkan på flygtrafiken

Under tisdagsmorgonen var det en del förseningar och inställda flyg på grund av den stökiga trafiken på måndagen. Men det dröjde inte länge till att trafiken sedan började flyta på som vanligt igen.

På Bromma flygplats stod dock all flygrafik still under en timme på förmiddagen på grund av starka vindar som gjorde landningsbanan hal.

– Då stängde man av trafiken helt för att få till rätt bromsvärden, vilket naturligtvis ledde till förseningar. Därefter började man släppa på trafiken och nu ska allt vara som vanligt igen, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Övriga 10 Swedavia-flygplatser har inte påverkats av vädret under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.