Ett tips är att ha flera lager kläder på dig. Foto: TT

3 tips att ha koll på: Så klarar du dig bäst igenom isdygnen

Uppdaterad
Publicerad

Dags att ta fram understället och yllestrumporna när kylan och snöfallet nu väntas fortsätta. Men hur tar du dig då bäst igenom denna isiga period? Här nedan följer några tips från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

1. Lyssna på kroppens signaler

När kylan nu har anlänt och är här för att stanna är det viktigt att tänka på hur du klär dig innan du lämnar hemmet. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är det viktigt att inte kämpa vidare i kylan om du bli kall – även om du bara ger dig ut en sväng.

– Man ska vara vaksam på kroppens signaler. Om det börjar göra ont så värm varandra eller ta på dig mer kläder, säger Anna Teljfors, kommunikatör på MSB.

2. Ha tre lager kläder på dig

För att det inte ska gå så pass långt att du bli så kall att det gör ont är det viktigt att tänka på vad du har för kläder på dig när du lämnar hemmet. Ett tips är att tänka på att ha tre lager, enligt MSB.

– Tänk precis såsom du gör när du ska på en skidresa eller klär ett barn. Underställ, fleecetröja och en jacka som tål vind. Försök att välja kläder av naturmaterial och undvik bomull, säger Teljfors.

Du bör också skydda halsen, ha fodrade vantar och skor som rymmer yllestrumpor. Glöm inte heller att ta på dig en mössa innan du ger dig ut i kylan.

Klädseln är dock inte det enda viktiga att tänka på. Hamnar vi i ett scenario där det blir ett strömavbrott eller att bilen blir stillastående krävs mer än så.

– Det kan mycket väl hända när det faller mycket snö och blir kallt. Men många är väldigt dåligt förberedda på det, framför allt personer som bor i städer som litar på att allt ska funka hela tiden.

3. Ha rätt grejer hemma – och i bilen

Enligt Teljfors är det viktigt att försöka planera för kyliga perioder. Se till att lagra vatten, ha mat hemma som inte behöver tillagas, värmeljus, filtar och en batteriradio om mobilen laddar ur.

Tänk dig också för innan du ger dig iväg med bilen – många har dålig koll på att den kan bli stående.

– Ha något att äta och dricka i bilen. Se till att den är tankad och att du har varma kläder i den. Tänker man inte på sådana här saker kan det bli ganska jobbigt sådana här kyliga dagar, säger Anna Teljfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.