Martin Timell. Arkivbild. Foto: TT

Hovrätten fastställer friande domen mot Martin Timell

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare TV4-profilen Martin Timell frias från anklagelserna om våldtäkt. Det meddelar Svea hovrätt, som därmed fastställer tingsrättens dom.

Klockan 14.00 meddelades domen mot Martin Timell, tidigare programledare för TV4:s långkörare ”Äntligen Hemma”. Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom, som alltså innebär att tv-profilen frias från anklagelserna om våldtäkt.

– Det här var väntat. Och en onödigt lång väntan, säger Martin Timells advokat Hanna Lindblom.

Har du talat med din klient?

– Ja, han är så klart väldigt glad. Nästan mållös. Och det är väl inte för att han är förvånad utan för att han känner att den här långa väntan nu är över. Han har ju levt som i ett vakuum i ett och ett halvt år.

Vet du vad han ska göra härnäst?

– Nej, det har vi inte pratat om utan nu tar vi den här dagen först.

”Min klient är så klart ledsen”

Hovrättsförhandlingarna inleddes den 2:a april och har hållits bakom stängda dörrar efter begäran från målsäganden, den kvinna som säger sig ha blivit utsatt av den tidigare TV4-profilen.

Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz kommenterar domen i en skriftlig kommentar:

”Min klient är så klart ledsen över att hovrätten inte kom fram till en fällande dom. Hon ångrar dock inte att hon överklagade tingsrättens dom. Prövningen i hovrätten har varit viktig för henne för att bearbeta hennes trauma och kunna gå vidare i livet”, skriver hon och fortsätter:

”Jag har hela tiden valt att inte svika henne utan snarare kämpa för hennes rättigheter. Och vi har kämpat i motvind och i uppförsbacke utan åklagare. Nu behöver min klient fokusera på sitt mående och försöka gå vidare i livet. Hon bär på ett trauma som kommer ta mycket lång tid att bearbeta”.

Friades av tingsrätten

I juni förra året friade Attunda tingsrätt Martin Timell från anklagelserna om våldtäkt. Den tidigare TV4-profilen stod då åtalad för att ha begått övergreppet mot en tidigare medarbetare. Våldtäkten, skulle enligt åtalet, ha skett på en personalfest 2008.

Tingsrätten ansåg dock att det inte fanns tillräckligt stark bevisning för en fällande dom. Man lyfte särskilt att den påstådda gärningen hade inträffat nio år innan bevisningen börjat säkras i polisförhör.

Den tidigare domen överklagades inte av åklagare Anna Bengtsson utan av Elisabeth Massi Fritz, som i samband med hovrättsförhandlingarna kallade fyra nya vittnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.