Martin Timells försvarsadvokat Hanna Lindblom berättar att hennes klient är lättad efter att han friats av tingsrätten. Foto: TT

Försvarsadvokaten: Martin Timell lättad över den friande domen

Uppdaterad
Publicerad

Martin Timell frias från våldtäktsanklagelsen. Tv-profilen pustar nu ut efter fredagens besked.
– Han är oerhört lättad, säger hans försvarsadvokat Hanna Lindblom.
Samtidigt har åklagaren ännu inte bestämt om domen ska överklagas.

Det var i mars som Martin Timell åtalades för våldtäkt efter en incident på en personalfest på tv-profilens lantställe. Den påstådda gärningen ska ha skett 2008 men på fredagen friades alltså Martin Timell.

SVT Nyheter har pratat med Timell som inte vill uttala sig.

Hans försvarsadvokat Hanna Lindblom säger till SVT Nyheter att hennes klient, som hela tiden hävdat sin oskuld, nu pustar ut.

– Han är oerhört lättad. Det är den spontana reaktion jag fick av honom, säger hon.

Tiden en försvårande omständighet

Timell friades bland annat för att det var svårt att styrka vittnesuppgifter med anledning av de tio år som gått sedan händelsen inträffade. Lindblom lyfter att det lika väl är svårt för en misstänkt att förvara sig för något som hänt för så länge sedan.

– Men det har han uppenbarligen lyckats med, och tingsrätten har funnit att åklagarens stödbevisning i form av alla vittnen inte varit tillräckligt tillförlitlig, säger hon.

Fanns inte tillräcklig stödbevisning

Åklagare Anna Bengtsson yrkade på två års fängelse och så här säger hon om domen:

– Jag vill inte använda mig av termer som besviken eller liknande. Min uppgift som åklagare är att utifrån den bevisning som framkommer under förundersökningen ta ställning till om bevisningen är tillräcklig för att väcka åtal och min bedömning var att så var fallet, säger hon och fortsätter:

– Jag kan konstatera att tingsrätten har hört bevisningen och alla vittnen men att man gör en annan bedömning, att det inte finns tillräcklig stödbevisning för att det ska kunna bli en fällande dom.

Vittnesuppgifterna inte tillförlitliga

Enligt tingsrättens dom finns det tvivel avseende tillförlitligheten kring de vittnesuppgifter som Anna Bengtsson stött sitt åtal på. Det är bland annat därför som tingsrätten väljer att fria Martin Timell.

– Det är naturligtvis så att att man måste väga in tiden som gått när man bedömer de här förhörsuppgifternas tillförlitlighet, det vore konstigt annars. Naturligtvis ska det prövas. Sedan anser jag att det fanns tillräcklig stödbevisning.

Kommer ni att överklaga?

– Jag fick precis domen och har bara hunnit läsa den snabbt. Jag behöver läsa den ordentligt och sedan analysera hur jag ska gå vidare och om det finns skäl att överklaga.

Kallat bevakningen för ”häxjakt”

Martin Timell har också kritiserat medier för att ha bedrivit en ”häxjakt” mot honom i samband med rapporteringen. Men huruvida han kommer gå vidare med det är oklart.

– Vilka eventuella åtgärder Martin Timell tar på grund av all mediepublicering, det är ingenting som vi ens diskuterat i dag utan det här får man ta ett steg i taget, säger försvarsadvokaten Hanna Lindblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Martin Timell

Mer i ämnet