Den värmebölja som intagit stora delar av kontinenten ser ut att hålla i sig i helgen. Foto: SVT, TT

Nu kommer värmen till Sverige – uppåt 34 grader lokalt

Uppdaterad
Publicerad

Den extrema hetta som lagt sig över Sydeuropa har resulterat i flera dödsfall och i en fransk rekordtemperatur på 45,9 grader. I morgon når varma vindar även Sverige – och MSB har höjt sin beredskap för eventuella bränder.

– Varm och torr luft strömmar upp från norra Afrika och värmen kulminerar under söndagen, säger SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand.

Den värmebölja som intagit stora delar av kontinenten ser ut att hålla i sig i helgen. Redan nu har flera dödsfall kopplade till hettan rapporterats.

Det är ännu osäkert om Frankrikes rekordvärme på 45,9 grader som uppmättes i det sydliga departementet Gard under gårdagen kommer att slås, men under nästa vecka väntas värmen över landet knuffas undan.

– Det avtar en aning i Frankrike, men ser ut att ligga kvar ett tag över Spanien, säger Mikael Sjöstrand.

Varmt i Tyskland

I Tyskland har myndigheterna valt att hantera den höga värmen på olika sätt, enligt SVT:s reporter Pontus Mattsson.

– I Berlin så har det funnits förslag om att ha tillträdesförbud för allmänheten i skogarna runtomkring huvudstaden, eftersom att det skulle kunna medföra en skogsbrand. Det skulle bara få vara personer med god kännedom om skogar, som till exempel jägare, säger Pontus Mattsson.

På söndagen förväntas temperaturen stiga till cirka 39 grader i den tyska huvudstaden. De senaste dagarna har inneburit nya värmerekord i Tyskland för juni månad.

34 grader lokalt

Hittills har värmeböljan inte nått Sverige, men nu väntas vindar från norra Afrika föra med sig högre grader in över landet.

– Det kulminerar under söndagen och temperaturmässigt kan vi lokalt räkna med 34 grader i östra och södra Götaland.

Varmast ser det ut att bli runt Norrköping. Generellt väntas temperaturerna i Svealand och Götaland ligga på mellan 25 och 30 grader under morgondagen. Det ser också ut att vara mestadels moln- och regnfritt. Eventuellt kan lite nederbörd nå Dalarna under dagen.

I höjd med Gävleborgs län verkar också de nordafrikanska vindarna ge upp. Värmen ser inte ut att nå ända till Norrland, där temperaturerna håller sig runt 15 grader och en del regn är att vänta under dagen och kvällen.

MSB höjer beredskapen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har höjt sin beredskap inför helgen på grund av höga brandriskvärden. Torr mark, låg luftfuktighet och höjda temperaturer är en riskkombination.

– Vi har 10 helikoptrar som står i beredskap och som kan sättas in på 90 minuter för att stödja räddningstjänsten om behovet skulle uppstå. Vi kan placera ut dem baserat på hur brandrisken ser ut, säger Jakob Wernerman, chef för insatser på MSB.

Håller inte i sig

Men den värme som sveper in över de södra och mellersta delarna av Sverige ser inte ut att bli särskilt långvarig. Efter söndagens topp ser graderna ut att sjunka över hela landet.

– Det kommer nordliga vindar och fukt som kan medföra en del regn och regnskurar. I söder knuffas värmen bort under natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.