Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
MSB: Bunkra inte mat, men ha beredskap Foto: ALI LORESTANI/TT

Nu ska fler svenskar testas för coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen har fem nya fall av Covid-19 upptäckts i Sverige vilket innebär att det nu är 35 människor som smittats av det nya coronaviruset. Nu utökas provtagningen – även personer med svår lunginflammation ska testas för viruset.

Under en gemensam presskonferens anordnad av Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Socialstyrelsen gavs beskedet om ökad provtagning. Hittills har över 1000 personer i Sverige testats för viruset.

Nu ska även personer med svår lunginflammation som inte varit i högriskområdena testas för viruset.

– Vi har landat i att i det här läget, när vi har ganska många som kommer från Italien, kan det vara bra att ha ett skyddsnät till. Så vi slänger ut ett nät till och ser om man kan hitta några fall bland personer som inte varit ute och rest. Hittar vi fall där får vi göra en ny analys var vi befinner oss, säger Anders Tegnell, statsepidemiogen på Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.

MSB: Bunkra inte

På MSB uppmanar man samtidigt svenskarna att inte bunkra mat – men att ha beredskap.

– Vi ser i nuläget inte på något sätt att man behöver bunkra mat. Däremot uppmuntrar vi varje familj och varje hushåll att förstås ha en beredskap, säger Anneli Bergholm Söder, avdelningschef på MSB, på presskonferensen.

Hon varnar också för desinformation i kölvattnet av coronasmittan:

– En uppmaning till samtliga är att titta på kvalitetssäkrade uppgifter och ställa sig frågan var informationen kommer ifrån, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet