På våren ställs klockan fram en timme Foto: TT

Nu ska sommartiden utredas

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger om året ställer vi om klockan mellan sommartid och vintertid, men vilka effekter har det på samhället? Det får nu Statskontoret i uppdrag att utreda, enligt regeringen är det ett första steg mot att kunna avskaffa tidsomställningen.

På våren ställer man fram utemöblerna, på hösten ställer man tillbaka dem. Det vimlar av tips på hur man ska komma ihåg åt vilket håll klockan går mellan sommartid och vintertid, men kanske slipper man det i framtiden. Regeringen ger nu Statskontoret i uppdrag att kartlägga vilka effekter omställningen har i Sverige. Utredningen ska ge en grund för att sedan kunna bestämma sig för om Sverige borde behålla tidsomställningen eller inte.

– Vi är ju i ett läge där EU kommer att avkräva medlemstaterna ett ställningstagande, och då måste vi i Sverige faktiskt bestämma oss om vi ska ta bort införandet av sommartid och vintertid och i stället ha en normaltid, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Första steg mot att avskaffa

Kartläggningen ska omfatta kända eller på annat sätt lättillgängliga effekter inom framförallt folkhälsan, jordbruket, energi, transporter, fritidsverksamhet och turism. Jordbruksverket, Energimyndigheten, Tillväxtanalys, Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket, Trafikanalys, Trafikverket får i uppdrag att hjälpa Statskontoret med uppgifter. Kartläggningen ska vara färdig den 22 november i år. Enligt regeringen är det ett första steg mot att kunna avskaffa tidsomställningen.

– Ja, det är faktiskt första steget. Jag känner ju själv att det finns ett starkt engagemang och intresse och jag är faktiskt försiktigt positiv till att vi också avskaffar tidsomställningen, säger Tomas Eneroth.

Varför vill ni göra det här då?

– Utgångspunkten är ju att man införde detta av energibesparingsskäl och de argumenten håller inte längre.

Bakgrunden är att också EU börjat syna tidsomställningen. Finland har drivit frågan, efter att ett medborgarförslag fått 70.000 namnunderskrifter. Den 8 februari i år röstade Europaparlamentet för en resolution där man uppmanar EU-kommissionen att utvärdera tidsomställningen, och om nödvändigt ta fram ett förslag om ändrade regler.

Gemensamma EU-regler

Sannolikt så behöver EU-länderna dock enas ifall man ska gå vidare. Också den svenska regeringen menar att det behövs gemensamma regler, för att undvika problem för människor och för EU:s inre marknad.

Diskussionen om sommartid har funnits åtminstone sedan sent 1800-tal, ett av de återkommande argumenten är att man ska kunna utnyttja de ljusa timmarna under sommarhalvåret. Sverige införde sommartid på försök 1916, men det dröjde tills 1980 innan sommartiden infördes på allvar.

En fråga återstår. Om man nu avskaffar omställningen, vilken tid ska man behålla? Många minns nog vintertiden som ”normaltiden”. Men det har den å andra sidan bara varit sedan 1879, då Sverige införde en nationell normaltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.