Ett fartyg på väg genom algblomning mellan Öland och Gotland den 10 augusti 2015. Foto: Kustbevakningen

Nu slår algblomningen till i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Inte förrän nu kommer årets algblomning. På grund av det regniga och blåsiga sommarvädret kommer den senare än vanligt. Och de giftiga algerna ställer till det – inte bara på badstränderna längs östersjökusten – utan även för Östersjöns ekosystem.

Ansamlingar av algblomning i Östersjön driver nu in till kusterna.

– I och med att vi har ett högtryck med ostliga vindar så ser de ut som att det kan föras in längs med hela östersjökusten, ändå från Blekinge och hela vägen upp till Uppland, säger SVTs meteorolog Pererik Åberg.

Förra året drabbades östersjöns stränder av kraftig algblomning redan i mitten av juli, men i år har väderförhållandena varit annorlunda. Eftersom värmen inte kommit förrän nu har också algblomningen låtit vänta på sig.

Rätt temperatur

– Den är sen troligtvis för att det har varit väldigt blåsigt och regnigt i sommar och ganska kallt och det tycker inte dessa alger om, säger Lena Kautsky som är forskare och professor i marin ekologisk botanik. Blågröna alger trivs i varma vatten, det ska gärna vara mellan 18 och 20 grader.

Hugade badare tycker förstås det är typiskt att det blir algblomning nu när det äntligen är sköna bad-temperaturer, men ett större problem än att våra badstränder fylls av denna gröna rabarberliknande soppa är att den giftiga algblomningen ställer till problem för Östersjöns ekosystem.

– Det sker ungefär lika mycket algblomnining varje år så antingen ser vi  att det driver iland eller så sjunker det till botten och då ser vi det inte, men då ställer det till problem för Östersjö-systemet, förklarar Lena Kautsky.

Kväver havsbotten

När det blåser och regnar som det gjort i år, så flyter inte algerna upp till ytan utan blandas i stället om och sjunker till botten – och där tar de slut på syreförrådet.

– Det betyder att där finns inte tillräckligt med syre för fisk eller bottenlevande djur. Bottenlevande djur dör av syrebrist och fisken får flytta till andra områden, fortsätter Lena Kautsky som också berättar att det blir stora problem för torsken.

– Torskrom-kornet behöver syre när det sjunker ner för att kunna kläckas och bli ett yngel och hamnar det då i de syrefria områdena så dör det.

Men nu är algerna alltså på väg in mot land.

– Så länge högtrycket som vi har ligger kvar så kommer det att vara en ostlig vind och det ser ut att ligga i nästan tio dygn framåt, spår Pererik Åberg.

– Algerna producerar ett gift som kan skada levern hos till exempel hundar och kor som går ner och dricker av vattnet, Lena Kautsky. Det handlar då om tillfällen när de fått i sig stora mängder.

Hur farliga är algerna för oss människor?

– Inte farliga alls. En människa skulle behöva dricka väldigt mycket av den här tjocka sörjan för att bli sjuk och det gör man helt enkelt inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.