Gustav Fridolin (MP) och Jan Björklund (L) möttes i SVT:s debatt om skolan. Foto: SVT

Het debatt om lärarbristen: ”Nu tramsar du”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs fler lärare och yrket måste bli mer attraktivt. Men i vilken ände ska man börja?

Gustav Fridolin (MP) och Jan Björklund (L) var inte överens under SVT:s ämnesdebatt om lärarbristen.

Enligt Skolverkets siffror kommer totalt 227 000 lärare och förskollärare behöva utexamineras fram till 2031. Men med dagens takt kommer det att bli omkring 145 000 – ett underskott på mer än 80 000.

Jan Björklund varnade dock för att utexaminera i högre takt.

Val 2018 – Skola

– Vi frestas på grund av lärarbristen att snabbt bygga ut lärarutbildningen. Problemet är att så få söker, det är nästan så att alla som söker kommer in oavsett gymnasiebetyg. När man bygger ut lärarutbildningen med det här svaga söktrycket kommer ännu fler komma in, som har svårt att klara av studierna.

– Det du inte berättar är att konsekvensen av ditt resonemang är att du vill lägga ner lärarutbildningen i Dalarna, svarade Gustav Fridolin.

”Hänger faktiskt inte ihop”

Liberalerna har föreslagit att ämneslärarutbildningen ska koncentreras till färre utbildningsorter jämfört med hur det ser ut i dag.

– Det hänger faktiskt inte ihop. Man kan inte konstatera hur stor lärarbristen är och sen säga att vi ska lägga ner utbildningar. Vi ska inte säga nej till människor som vill bli lärare, sa Fridolin.

– Nu tramsar du, vi ska ha höga krav på lärarutbildningen. De utbildningar som inte uppfyller kraven ska vi inte ha, sa den tidigare utbildningsministern Björklund.

– Du vill ju lägga ner lärarutbildningar här i Dalarna, kontrade Miljöpartiets språkrör.

– De som inte håller måttet ska läggas ner, sa Jan Björklund.

Jan Björklunds resonemang gick ut på att läraryrket måste blir mer tilltalande innan fler kan utbildas – det sker främst genom högre löner.

– Vi behöver göra massiva höjningar, sa han.

Gustav Fridolin höll med om att högre löner är viktigt men pekade också på arbetsmiljön – att lärare kan koncentrera sig på att lära ut istället för att ägna sig åt andra uppgifter.

– Det måste finnas tillräckligt många som jobbar i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Skola

Mer i ämnet