Foto: TT

Nu vaknar ormarna – passa på hunden

Uppdaterad
Publicerad

Nu ringlar ett vårtecken som är på hugget fram i solen. Årets första ormbitna hundar och katter har redan nått veterinärmottagningarna, och i värsta fall kan du förlora din trofasta vän.

Även om det är ovanligt kan din hund eller katt dö av ett bett. Drygt 2.700 hundar fick veterinärvård i fjol efter att ha konfronterat en orm. Och omkring 17 hundar dog, enligt en uppskattning av Agria Djurförsäkring. Siffran för katter, som klarar giftet bättre, är osäker.

– På våren kommer ormar oftast fram i torrare partier i sluttningar, där det varit hyfsat torrt och frostfritt under vintern, säger Didrik Vanhoenacker, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Använder inte alltid gift

Men huggormen använder inte alltid giftet mot större djur.

– Det är ganska vanligt att de torrhugger. De har inget intresse av att döda en hund eller katt. Däremot använder den giftet när den jagar smågnagare.

En sur sork är inte att leka med, men är den förgiftad av bettet kan huggormen följa efter och kalasa på bytet när det tuppat av.

Husdjur blir oftast bitna i nosen, men om hugget tar i tassen bli läget allvarligare. Om det bitna djuret rör på benet bidrar muskelsammandragningarna till att giftet sprids. Därför ska man bära ett bitet husdjur som behöver vård.

Fakta: Ormbett och husdjur

2.740 hundar fick besöka veterinären 2014 på grund av ormbett. Uppskattningsvis 17 hundar dog på grund av huggormsbett.  Katter, som jagar och dödar ormar, blir oftare bitna i tassen än hundar men de klarar ormbett bättre och dör inte lika ofta av giftet.

Symptom på ormbett är att djuret blir trött och vill ligga ned. Efter cirka en timme svullnar området för bettet upp. Svullnaden kan sitta i ett till två dygn.

Giftet kan i svåra fall leda till lever- och njurskador liksom blodbrist vilket påverkar hjärtat.  Ormbett kan behandlas med kortison, men i akuta fall behövs ormserum.

Huggormar är liksom övriga ormar i Sverige fridlysta och får inte dödas.

Källa: Agria Djurförsäkring, Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.