Märta Stenevi har valts till nytt språkrör för Miljöpartiet. Foto: TT

Märta Stenevi blir Miljöpartiets nya språkrör

Uppdaterad
Publicerad

Märta Stenevi har valts till Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör på partiets extrakongress, och efterträder därmed Isabella Lövin (MP) som lämnar politiken. Stenevi vill tillsammans med språkröret Per Bolund ”vässa” och bredda partiets politik.

– För att tala lite klarspråk: fyra procent duger inte, sa hon i sitt tacktal.

Efter att partiets nuvarande kvinnliga språkrör, klimat- och miljöminister Isabella Lövin, i slutet av augusti annonserade att hon avgår har hela åtta personer gått ut och sagt att de vill ta över.

Inför extrakongressen återstod följande kandidater: Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine, Märta Stenevi, som var valberedningens förslag, och Elin Söderberg.

Inte helt oväntat föll valet slutligen på Märta Stenevi.

Enligt TT fick Stenevi drygt hälften av rösterna – 142 av 265. Rebecka Le Moine fick 54 röster, Elin Söderberg 44 och Annika Hirvonen 25 röster.

Måste vända opinionen

När Märta Stenevi fick ta plats i talarstolen för att hålla sitt tacktal så fokuserade hon på klimatet, jämställdhet och vikten av att ta avstånd från nationalismen.

Men hon adresserade också partiets nuvarande låga stöd i opinionsmätningarna:

– Fyra procent duger inte. Vi kan inte förändra världen i den takt som behövs om vi inte klarar att få med oss fler. Vi får inte nöja oss med att klara riksdagsspärren.

– Vi måste spänna bågen hårt nu. Andra partier och ideologier har inte lyckats bygga ett hållbart samhälle. Framtiden måste vara grön, annars har vi ingen framtid alls.

Vill driva ”en ny politik, för en ny tid”

Vid 15-tiden höll Märta Stenevi sin första presskonferens i den nya rollen, tillsammans med språkrörskollegan, finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

– Jag är så otroligt glad och hedrad, sa Stenevi inledningsvis.

Hon upprepade mycket av vad hon tidigare sagt, om att vilja bredda partiets politik för att attrahera fler väljare.

– Precis lika mycket som vi har en politik för att klara klimatet ska vi ha en politik som klarar människors vardag.

– I dag har jag fått mandatet att tillsammans med Per sätta igång med den här nytändningen. Det kräver att vi fortsätter vässa klimat- och miljöpolitiken. Men om man ska våga lägga sin röst på klimatet så måste man också känna sig trygg i att vi har svar på resten av samhällets utmaningar.

Något Per Bolund instämde i, och beskrev som ”en ny politik, för en ny tid”.

”Gjort raketkarriär”

Vilken stadsrådspost Stenevi kan tänkas få ville ingen av dem spekulera kring.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson säger att Märta Stenevi jämfört med många andra partiledare är relativt ny inom politiken.

– Hon har gjort raketkarriär, jag tror inte det finns några exempel i Sverige där det har gått snabbare än så.

Se hela pressträffen på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.