Stressa inte och håll avstånd, tipsar Trafikverket. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Nu väntar några av årets trafiktätaste dagar

Uppdaterad
Publicerad

Många ska hälsa på släkt och vänner över jul. Nu väntas några av årets värsta trafikdagar med stora köer att vänta på många håll. Troligtvis är det som mest trafik fredag 22 december och lördag 23 december.

Men tät trafik betyder per automatik inte många allvarliga olyckor.

– Ofta är det långa köer och många mindre allvarliga köolyckor, men tät trafik betyder inte alltid höga hastigheter, så de allvarliga olyckorna brukar vara färre, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

”Busväder kan vara bra för trafiksäkerheten”

Tipsen för att ta sig fram säkert i jultrafiken är klassiska.

– Ta god tid på dig och ha en målbild om en trevlig jul. Ha extra kläder, kaffetermos och fika med er. Stressa inte och håll avstånd, säger Hans-Yngve Berg, på Transportstyrelsen.

Han menar dessutom att stora mängder snö kan vara bra för säkerheten på vägarna.

– Riktigt busväder kan vara bra för trafiksäkerheten. Hastigheterna går ner och snön dämpar om man kör av vägen. Dessutom är folk försiktigare och tar mer tid på sig.

Farligt med plötslig blixthalka

Allra värst ur olyckssynpunkt är om vädret ser bra ut och blixthalkan slår till.

Extra försiktigt bör man köra på vägar som inte är mötesseparerade.

– Motorvägar och så kallade ”två plus ett-vägar” är bättre. Det är mötesolyckor som ofta får farliga följder, säger Carl Zeidlitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.