Varje vinter rapporteras det flera fall där bilister åkt fast för att inte ha skrapat rutan eller borstat bilen tillräckligt och i vissa fall har det även lett till åtal. Foto: TT

Snöig bil ger höga böter

Uppdaterad
Publicerad

Den bilist som inte borstar bort snön från taket eller skrapar rutorna ordentligt riskerar höga böter. Här är en regel som många inte har koll på.

Att inte skrapa rutorna ordentligt på bilen innan man ger sig ut på vintervägarna leder till dålig sikt och ökar risken för olyckor. Dessutom bryter du mot lagen och riskerar dagsböter för vårdslöshet i trafik.

Något som många inte känner till är att alla bilförare också är skyldiga till att ta bort snö och is från taket. Snö och isklumpar kan annars blåsa av och skada bilarna bakom. Den som inte borstat taket riskerar dryga dagsböter och kan till och med bli av med körkortet. För en person med normalinkomst kan böterna uppgå till över 10.000 kronor.

– Jag tror att många känner till att man bör ta bort snö från taket, men det är inte alla som känner till påföljden, säger trafikpolisen Mikael Gelius.

Är det vanligt att bilar stoppas för att de har snö på taket?

– Det är ganska vanligt de dagarna som det kommit mycket snö. Framför allt är det de med höga fordon som lastbilar, husbilar och bussar som slarvar. De har samma skyldighet som andra och det kan ligga fruktansvärt mycket snö på deras tak.

Vanligt med slarv vid korta bilturer

Varje vinter rapporteras det flera fall där bilister åkt fast för att inte ha skrapat rutan eller borstat bilen tillräckligt och i vissa fall har det även lett till åtal.

Trafikpolisen Mikael Gelius konstaterar att det ofta är personer som ”bara” ska hämta barn på förskola eller köra ett kortare ärende som slarvar med att skrapa rutorna på bilen.

– Och självklart räknas det som vårdslöshet i trafik även då. Oftast kör man ju i bostadsområden, säger han.

Han påpekar att även bilens registreringsskylt och lyktor ska sopas av från snö och is så siffrorna syns tydligt och man har bra belysning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.