Nu väntas våren på flera håll i landet

Publicerad

Våren är i antågande på flera håll i landet till helgen. Plusgrader i nästan hela landet väntas och den meteorologiska våren tros komma i södra delarna av landet på fredag.

Det är än så länge vinter i landet, men snart kan våren vara nära. Redan till helgen nalkas vårvärme i stora delar av landet.

– Skåne, Västkusten och kanske Öland kan få meteorologisk vår på fredag, men det bekräftas först på torsdag kväll, säger Sara Rindegren, SVT:s meteorolog.

Plusgrader på många håll

Under lördag och söndag kommer det att vara tvåsiffriga grader från södra Värmland och nedåt i landet, och i Gävleborg och upp mot Dalarna och Ångermanland kan det bli sju till åtta plusgrader.

– Även om det inte blir vår norrut så blir det plusgrader i stort sett hela landet. Särskilt söndag blir en mild dag, säger Rindegren.

Innan helgens solstrålar kommer dock graderna att sjunka något och under fredag och lördag kan det komma en del regn i och med nederbörden som drar in västerifrån.

– I början av helgen kan det bli stökigt i trafiken då det kan komma regn på kalla vägbanor. På söndag blir det också rätt blåsigt, framförallt norrut.

Flera vårtecken

Trots de lite ostadiga förhållandena finns det mer vårtecken utöver stigande grader och meteorologiska årstidsdefinitioner. Ett säkert vårtecken är att SMHI börjat varna för gräsbrand då soliga och blåsiga dagar kan röra upp fjolårsgräset.

– Det känns lite som aprilväder i februari, det verkar ligga och pendla lite, säger Rindegren.

Meteorologisk vår – vad är det?

Visa

Det finns många definitioner för när våren anlänt. Den meteorologiska definitionen baserar på medeltemperaturen på dygn.

Tidigast från och med den 15 februari varje år kan det som benämns som meteorologisk vår ske. Det är alltså när medeltemperaturen under sju dygn i sträck hållit sig över nollgraden. Detta brukar ske i södra delarna av landet vid månadsskiftet från januari till februari och sedan rör sig våren så sakteliga uppåt i landet.

Det är på allvar först i mars och april som våren sprider sig norrut över landet, något som kan variera mycket från år till år, den kan anlända både en månad tidig som en månad sen.

Vårens normala ankomst för några orter i Sverige:

Falsterbo 17 februari (först ut i landet)
Malmö 22 februari
Göteborg 28 februari
Visby 9 mars
Jönköping 14 mars 
Stockholm 16 mars
Karlstad 19 mars
Sundsvall 30 mars
Umeå 9 april 
Östersund 11 april
Luleå 15 april 
Sorsele 20 april
Kiruna 1 maj
Katterjåkk 9 maj (sist ut i landet)

Källa: SVT Väder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer