Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) välkomnar utredning av kritiserad upphandling. Foto: Jessica Gow/TT

Thorwaldsson välkomnar utredning av kritiserad upphandling

Publicerad

Transportstyrelsen har fått i uppdrag att utreda Swedavias kritiserade upphandling av säkerhetsutrustning från kinesiska Nuctech. Bolaget är svartlistat i USA på grund av kopplingar till landets styrande parti. Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) välkomnar utredningen.

Statsägda Swedavias upphandling av det kinesiska bolaget Nuctech har rönt stor uppmärksamhet. Inte minst sedan Aftonbladet rapporterade att amerikansk säkerhetstjänst varnat för företagets nära band till den kinesiska staten.

I handlingar som tidningen tagit del av förekommer uppgifter om korruption, mutor och prisdumpning. Dessutom påtalas brister i utrustningens skyddsmekanismer som gör det möjligt för den kinesiska staten att komma åt känslig information.

Viktigt med medvetenhet

Transportstyrelsen ska nu utreda om inköpet gått rätt till. Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson anser att det finns ett behov av ytterligare granskning.

– Det är viktigt att det finns en medvetenhet om potentiella säkerhetsrisker, vilket även gäller för Swedavia. Jag välkomnar att Transportstyrelsen har inlett ett tillsynsärende för att bedöma om bolaget hanterat frågan korrekt, säger han

Riskerar mångmiljonvite

Thorwaldsson pekar på att tillståndsmyndigheterna har fått större mandat att agera mot missförhållanden i samband med upphandlingar. Han hänvisar bland annat till en skärpning av säkerhetsskyddslagstiftningen som trädde i kraft den 1 december i fjol.

– Jag utgår från att alla följer säkerhetsskyddslagstiftningen.

Om utredningen visar att flygplatsoperatören agerat felaktigt kan Transportstyrelsen utdöma ett vite eller en sanktionsavgift på uppemot 50 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.