Ny aggressiv metod mot Alzheimer

Uppdaterad
Publicerad

En ny aggressiv metod som ska hjälpa yngre patienter som har drabbats av Alzheimers sjukdom provas just nu vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, uppger SVT:s Rapport.

Sex patienter har fått kapslar som in- nehåller tillväxtämnen inopererade i hjärnan för att rädda nervcellerna. Kapslarna läcker ut protein som ska stimulera nervtillväxten. Förhoppning- en är att bryta sjukdomsförloppet.

Hittills finns inga biverkningar registrerade. Över 90.000 personer i Sverige har diagnosen Alzheimers sjukdom. 10.000 av dem är under 65 år.

Försökspersoner i tidigt sjukdoms

Sex patienter har valts ut efter att ha deltagit i olika minnestester och magnetkameraundersökningar. Alla är i ett tidigt stadium av sin sjukdom. Neurokirurgerna på Karolinska universitetssjukhuset i Solna siktar med hjälp av sina stereotaktiska instrument in sig på exakt rätt område i den basala framhjärnan.

Förhoppningen är att kunna bryta sjukdomsförloppet genom att tillföra ett protein som stimulerar nervtillväxten.

-Det finns i Sverige idag ungefär 10.000 under 65 som har en demenssjukdom, säger Maria Eriksdotter Jönhagen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som leder projektet.

Ingreppet innebär att två ledare försedda med kapslar i spetsarna förs in i hjärnan. Metoden är ett exempel på det nya aggressiva förhållningssätt forskarna tillämpar när det gäller Alzheimer. Det är komplicerat och dyrt, men kan ge försökspersonerna många besvärsfria år och i förlängningen ser forskarna andra neurologiska sjukdomar som kan angripas på liknande sätt.

-Tekniken skulle kanske kunna användas vid Parkinson och en rad neurologiska sjukdomar, säger Maria Eriksdotter Jönhagen.

Under ett år följs patienterna i studien ytterst noggrannt. Hittills finns inga biverkningar registrerade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.