Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser egentligen lagstiftningen ut när det kommer till appen? Se jurist Ängla Pändels svar i klippet. Foto: Storyblocks

Ny app hänger ut sexbrottslingar – bryter mot lagen enligt jurist

Uppdaterad
Publicerad

Med den nya tjänsten kan vem som helst knappa in sin adress och se vilka personer dömda för sexualbrott mot barn som bor i närheten. Men enligt juristen Ängla Pändel riskerar appen att bryta mot lagen.

De senaste åren har Dumpen, en sajt där vuxna som söker sexuell kontakt med barn konfronteras och hängs ut offentligt, väckt mycket uppmärksamhet och debatterats. Nu har en ny app med liknande syfte kommit.

Den nya tjänsten lanserades i veckan och har tusentals nedladdningar hittills. Genom att skriva in en adress får användaren upp en karta som visar var personer som är dömda för sexualbrott mot barn bor. 

Dessutom hämtar tjänsten information från omskrivna sajten Dumpen som hänger ut personer som sexchattat med påhittade barn. Personer som pekas ut som förövare trots att de inte dömts för brott. Att göra den här informationen tillgänglig på det här sättet är olagligt, enligt Ängla Pändel, jurist på Institutet för juridik och internet.

– Vi har svensk lagstiftning som i dag faktiskt inte tillåter den här typen av tjänster. Hur legitima den som har tagit fram den än må tycka att den är, säger hon.

”Vårt syfte är inte att hänga ut folk”

Bakom den nya appen står bland andra Jonas Salminen. Han slår ifrån sig kritiken. 

– Vårt syfte är inte att hänga ut folk utan att skydda barnen. Vi vill att man ska kunna hålla barnen borta från sådana här människor, nyttan är större än skadan. 

Appen kostar 49 kronor att ladda ner, varför är den inte gratis i så fall? 

– Den kostar självklart mycket att utveckla en app. Vi har lagt ner tusentals timmar jobb på detta, säger Jonas Salminen. 

Deras databas bygger på domar från 2007 och framåt. Totalt handlar det om tusentals personer som nu placerats ut på en karta med namn, personnummer, adress och dom. 

– Vi anser att sexbrottslingar som utsatt barn är svåra att rehabilitera, så det spelar ingen roll om det är tio år sedan. Har man gjort ett sådant här brott ska det hänga kvar resten av livet, säger Jonas Salminen.

”Något som inte står rätt till”

På Dumpen handlar det ju inte alltid om personer som är dömda för brott, hur tänker ni där? 

– Det stämmer att många där inte är dömda eller ens anmälda, men skickar man dickpics till en 12-åring och det finns chattloggar som bevis så är det något som inte står rätt till. 

Enligt Jonas Salminen har de inget samarbete med personerna bakom Dumpen.  

Hittills har de inte fått någon anmälning om förtal mot sig, men han räknar med att det kommer inom kort.

Hör juristen Ängla Pändel utveckla kritiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.