Foto: SVT

Ny byggmetod ger billigare lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige har kommunala bostadsbolag börjat bygga nya hyresrätter med billig hyra. Hela 800 lägenheter är under produktion och det kan få en inverkan på hela bostadsproduktionen i Sverige.

I utkanten av Halmstad pågår bygget av 48 hyreslägenheter för fullt, och efterfrågan på de nyproducerade lägenheterna har varit enorm.

– De gick åt som smör i solsken. De hyrdes ut direkt i anslutning till första spadtaget och några dagar efteråt, säger Terje Johansson som är vd för det kommunala bostadsbolaget HFAB i Halmstad. Så alla har varit slut sedan månader tillbaka.

Anledningen är hyran. En trea på 72 kvadratmeter kostar 7.700 kronor i månaden.

– Nyproducerade lägenheter är inte billiga. Det är ändå väldigt bra pris på de här lägenheterna i förhållande till vad nyproducerade lägenheter brukar kosta,  säger Terje Johansson.

Litet bolag vann

Bygget är resultatet av att Sabo, som organiserar de kommunala bostadsbolagen, tröttnat på de höga byggkostnaderna.  Därför startades en tävling med målet att få ned priserna. Och det var inte nån av de stora byggjättarna som vann utan det lilla bolaget JSB. Företaget har nu blivit överöst med order från hela Sverige.

– Jag vill påstå att vi i dag troligen är Sveriges största producent av hyresrätter, säger Pether Fredholm som är vd för JSB. Totalt har vi i processen 800 lägenheter; allt från pågående bygglovsprocesser till några färdigställda lägenheter.

Hemligheten att få ned byggkostnader ligger i att det hela tiden byggs exakt samma hus vare sig det är i Trelleborg, Borås eller Halmstad för att ta några exempel där de nya husen byggs. Den enda valmöjligheten som den som beställer huset har är färgen på fasaden.

Samma byggjobbare bygger alla hus

 Det är också samma byggjobbare som åker runt och bygger alla husen i Sverige och det gör att arbetet bedrivs effektivt och att felkostnaderna dras ned till ett minimum.

– Jag kanske sticker ut hakan för mycket, säger plattsättaren Pär Björkqvist. Men jag tror att vi kan göra jobbet på halva tiden genom att vi gör exakt likadant och vi blir ett gäng som känner varandra.

Genom att hela tiden bygga samma hus om och om igen så har det alltså gått att sänka byggkostnaden rejält. Och Sabo hoppas att detta ska påverka byggpriset i hela Sverige.

Organisationens vd Kurt Eliasson berättar att flera av medlemsföretagen blivit kontaktade av lokala byggare när de berättat om sina byggplaner. Byggarna har sagt att de också kan lägga sig på samma prisnivå.

– Detta har vi inte hört tidigare, säger han.

  Kurt Eliassons förhoppning är därför att prispressen ska få ett genomslag även på det övriga byggandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.