Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I hjärnan på en pandemiförnekare • Det planeras just nu återkommande demonstrationer runt om i världen. Men vilka är de som sprider budskapen om att man inte kan lite på myndigheter eller media? Vi har försökt ta reda på just det. Foto: Malin Johansson/SVT

Så mobiliserar pandemiförnekare nya olagliga demonstrationer – över hela världen

Uppdaterad
Publicerad

I flera olika chattgrupper planeras nu nya systemkritiska demonstrationer. SVT har kartlagt rörelsen som driver människor ut på gator och torg för att bryta mot pandemilagen. 

– Jag förstår inte hur man kan kalla oss konspirationsteoretiker, säger Maneka Helleberg, ordförande för en av organisationerna som engagerar sig i demonstrationerna.

Den sjätte mars klockan 12.50 är det nästintill tomt på Medborgarplatsen i Stockholm. Sedan rasslar det till. På några minuter fylls torget av demonstranter. De har växt sig starka på nätet under pandemin – men för den breda allmänheten syns de först nu.

Man har ett liknande upplägg nu, inför lördag. Då det planeras att hållas demonstrationer över hela världen. Däribland på flera platser i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Skärmdump från en av chattarna där demonstrationerna planeras. Foto: Skärmdump

Det är flera olika rörelser som planerar de nya demonstrationerna. De samlas och organiserar sig i Facebookgrupper, på Instagram och i chattar på Telegram. De förespråkar ”frihet och sanning”, är starkt kritiska mot ”systemet” och sprider desinformation om pandemin.

Efter förra demonstrationen känner de sig trängda och smutskastade av media.

Hundratusentals följare

Ett återkommande namn när vi kartlägger dem som står bakom arrangemangen är World Freedom Alliance. Det är en internationell nybildad organisation på ungefär 40 personer, som utger sig för att ha hundratusentals följare.

Ordförande för både internationella World Fredoom Alliance, samt den svenska grenen Frihet Sverige, är Maneka Helleberg.

– Ni behöver inte bli rädda nu, men vad jag har hört så kommer demonstrationen den 20 rikta sig mot olika medier, säger hon.

Påståendet om att man skulle rikta sig mot medier tar hon senare tillbaka i ett mejl till SVT.

”Livsfarlig svamp i munskydden”

Under en livestream som Maneka Helleberg håller i deltar en nordisk läkare som berättar hur hon slagits och eventuellt våldtagits av polis för att hon brutit mot restriktionerna. Därefter för hon ett resonemang om hur barn riskerar att dö av PCR-testerna som kan skada deras hjärnor. Och hur det bildas en livsfarlig svamp i munskydden som sakta kommer bryta ner våra kroppar.

Den digitala publiken hummar med och Maneka Helleberg tackar för att läkaren vågar berätta vad hon varit med om.

”Hur kan man kalla oss konspirationsteoretiker”

Många i de här kretsarna pratar om hur de ”vaknat upp” och hänvisar till ”tusentals läkare, doktorer och experter” när de framför sina argument. Men källorna håller ofta inte för granskning. Och bakom organisationen står personer som sprider desinformation.

– Jag förstår inte hur man kan kalla oss konspirationsteoretiker när vi bara lägger fram fakta, säger Maneka Helleberg.

Hon lyfter tre saker.

– PCR-testerna är inte tillförlitliga, därför är inte statistiken tillförlitlig, därför är inte pandemilagar grundade och de gör mer skada än nytta.

– Vi ser också studier där man tydligt ser att fler dör av vaccinet än vad det räddar.

Men det stämmer inte. Det menar forskaren Emma Frans som faktagranskat några av organisationens påståenden.

Klicka på videon för att se vad som är sant eller falskt.

“Visselblåsare” 

Forskarna, experterna, läkarna och juristerna som Maneka Helleberg hänvisar till under intervjun, kallar hon också för ”visselblåsare”. Hon menar att de är personer som vågar ifrågasätta systemet, och berätta sanningar som till exempel inte media lyfter.  

Skapar inte det en osäkerhet hos dig någonsin? Att resten av samhället inte tror på det ni tror på?

– Nej, säger hon och skrattar till.

– Jag är lärare, jag anser mig ha lite kritisk granskning i ryggraden om man säger så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.