Ny data visar: Svenskar rör sig allt mer mellan regionerna

Publicerad

Svenskarna reser mer mellan olika regioner nu jämfört med samma period förra året, det visar ny mobildata från Telia. Samtidigt varnar flera länsstyrelser om att efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer minskar – och nu finns en oro över midsommarfirandets påverkan på smittspridningen.

Midsommar är en högtid med mycket rörelse där många reser till andra delar av landet för att fira med släkt och vänner. Förra året såg det annorlunda ut, resandet var betydligt lägre på grund av pandemin. Men mobildata från Telia, där man analyserar antalet anonymiserade mobiluppkopplingar, visar att resandet börjar öka igen.

– De längre resorna minskade ju väldigt kraftigt förra året, framförallt under det första halvåret. Och det här året har vi sett en uppåtgående trend, säger Kristofer Ågren, chef för Telia Data Insight. 

Ökat senaste veckorna

Att resorna mellan olika delar av Sverige ökar i och med sommarvärmen och semestertider är inget ovanligt. Så såg det ut även förra året även om resandet som helhet då låg på en lägre nivå än året innan. Men i år har alltså de längre resorna i Sverige ökat igen, framförallt de senaste veckorna.

– Den här tiden förra året fanns det ju restriktioner för hur långt man skulle resa – man skulle inte resa längre än två timmar har jag för mig. De rekommendationerna finns ju inte längre så då är det logiskt att anta att det är lite högre i år, och det är ju det vi ser. Men vi ligger fortfarande på en lägre nivå än 2019, säger Kristofer Ågren.

Bekymrar länsstyrelser

Men den ökade rörelsen bekymrar Sveriges länsstyrelser. I den senaste nationella lägesrapporten larmar flera län om att allt färre verkar ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Något som tros bero på varmt väder, ökad vaccinationsgrad, minskad smittspridning och lättnader av vissa restriktioner. Och nu finns en oro över att midsommarfirandet ska ha en negativ effekt på smittspridningen.

– Det är väl definitivt en befogad oro och åtminstone till viss del oundvikligt. Nu gäller det bara att vi försöker hålla den inom rimliga gränser så att det inte innebär att vi får en ny våg av ökad smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.