Foto: TT

Få unga engagerar sig politiskt – regeringen oroad

Uppdaterad
Publicerad

Fler unga måste engagera sig politiskt annars riskerar de politiska partierna att dö ut. Det menar regeringen som i dag tillsätter en demokratiutredning.

Regeringen tillsatte på torsdagen en ny demokratiutredning, som ska föreslå åtgärder för att fler ska erbjudas respektive ta på sig politiska förtroendeuppdrag.

Utredare blir Olle Westberg och han ska också föreslå hur människors inflytande kan stärkas mellan valen. Förslagen får inte innebära ändringar i grundlagen.

Val 2014

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) pekar på flera orsaker till att en ny demokratiutredning behövs. En är att antalet medlemmar i partierna halverats 1991-2009. Det har också blivit svårare att få personer att kandidera i val.

– De som tar politiska uppdrag roffar åt sig fler uppdrag, säger Ohlsson.

– Det är allvarligt för demokratin att inte makten sprids.

Lågt engagemang bland unga

Problemet är enligt Birgitta Ohlsson framförallt det låga engagemanget bland unga och utrikes födda.

– Bland personer som är 65 och äldre är 10 procent medlemmar i ett politiskt parti men bland ungdomar under 25 år är det bara 4 procent. Denna utveckling måste vändas annars kommer de politiska partierna att dö ut, säger hon.

Sociala medier ger lojt engagemang

Även sociala medier har skapat ändrade förutsättningarna.

– Många kanaliserar sitt politiska engagemang genom att göra ett Facebook-klick och ”gilla” en kampanj, säger Ohlsson.

Utredningen ska vara klar i december 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet