• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Ny tydlig ökning – fler vill ta vaccin mot covid-19

Publicerad

71 procent av svenskarna är positiva till att ta det nya vaccinet mot corona, visar en undersökning från Novus.

Professor Matti Sällberg är inte förvånad över siffrorna.

– Studierna ser lovande ut och människor har fått förtroende för dem som producerar vaccinet, säger han.

I augusti var endast 36 procent av svenskarna positiva till att ta det nya coronavaccinet. Siffran har stegvis ökat från 46 procent i november och 71 procent nu i december, visar undersökningen från opinionsinstitutet Novus där 1 578 personer i åldern 18 till 79 år intervjuats.

Bettan Brynsö och hennes vän tycker att det är självklart att vaccinera sig.

– Varför ska man inte vaccinera sig, det är det bästa man kan göra, säger hon till SVT.

”Ser lovande ut”

Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet i Huddinge och expert på vaccin är inte förvånad över att fler är positiva till vaccinet i dag, jämfört med i augusti.

– När man nu sett de här studierna att det ser riktigt lovande ut. Människor har fått förtroende gentemot dem som producerar vaccinet och producenterna har varit tydliga med att om det varit någon antydan till biverkningar i de kliniska studierna så har man stoppat studien, undersökt och sen fortsatt när man varit säker, säger han.

Mest positiva till att ta vaccinet är de i åldern 65 till 79 år, bland dem vill 82 procent ta vaccinet, men även bland unga i åldern 18 till 29 år är 66 procent positiva.

12 procent vill inte ta vaccin

Men alla har inte bestämt sig hur de ska göra kring vaccinet. Novus undersökning visar att 17 procent ännu inte vet om de ska vaccinera sig. 12 procent säger nej till vaccinet. I den gruppen svarar 83 procent att de väljer bort vaccinet eftersom de är oroliga för biverkningar. Intervjupersonerna hade möjlighet välja flera svarsalternativ och 12 procent i gruppen uppger att de tror att vaccin generellt är dåligt. 15 procent vill inte ta vaccinet eftersom de tror att de redan har eller har haft covid-19.

– Jag vill veta lite mer, vad det är för biverkningar med vaccinet, man vill ju inte vara först, säger Bode Näslund till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.