Planen för andra fasen av vaccineringen klar

Publicerad

I februari väntas nästa fas i vaccineringen komma i gång. Det handlar då om gruppen 70 år och äldre, personer med stöd via LSS samt personal inom vård och omsorg. Dessa ska vaccineras parallellt.

Vaccineringen mot covid-19 i Sverige inleddes under helgen och de första dagarna har fungerat väl enligt de regioner som kommit i gång. Den första gruppen beräknas vara klar i februari då Folkhälsomyndigheten förväntar sig att andra fasen kan påbörjas.

– Jag tror att nästa fas kan gå i gång framåt mitten av februari någon gång, då utvidgar vi prioriteringen till alla personer över 70 år och personer med insatser genom LSS samt vård- och omsorgspersonal, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens pressträff.

Endast Pfizers vaccin

Tidsplanen hänger på att leveranserna av vaccinet fortgår enligt schemat. Sedan förra veckan och till och med vecka 1 ska totalt 180 000 doser av Pfizers/Biontechs vaccin levereras. Doserna kommer att fördelas efter regionernas befolkningsmängd och andel 70-plussare.

– Än så länge har vi inga andra vaccin som är godkända. Som ni vet är det åtminstone ett par andra som är på gång men vi lär inte få några större leveranser från dem under januari månad, utan det är Pfizer som kommer helt dominera under den här tiden, säger Anders Tegnell.

Enligt planen ska sedan allmänheten erbjudas vaccin i april.

– Det är en ambitiös plan och vi får se i vilken utsträckning vi kan leva upp till den. Vi vet redan nu att antalet doser som levereras i januari blir färre än vad vi tidigare fick information om.

”Måste platta ner kurvan”

Tegnell understryker den högst pågående pandemin och uppmanar alla att hjälpas åt för att minska smittspridningen.

– Vi måste fortsätta jobba tillsammans för att platta ner kurvan. Vi ligger väldigt nära den övre gränsen för vad sjukvården tål, säger han.

Personer med kroniska sjukdomar, till exempel hjärt- och kärlsjukdom, lungsjukdom, lever- eller njursvikt, diabetes eller andra tillstånd som leder till en nedsatt lungfunktion eller ett nedsatt immunförsvar.

Fas 1:

• Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst.

• Personal inom äldreomsorg som arbetar nära dessa boende och omsorgstagare.

• Hushållskontakter, dvs. vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp enligt prioritet.

Fas 2:

• Övriga personer 70 år och äldre

• Vuxna som får insatser enligt LSS. Gäller även vuxna osm har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringen.

• Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära pateinter och omsorgtagare.

• Parallell vaccination för dessa tre grupper.

Ytterligare faser under utredning:

Fas 3:

• Övriga personer 18–69 år som tillhör riskgrupper

Fas 4:

Övriga personer 18–69 år som inte tillhör riskgrupper.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet