Professor: Vaccinet innebär inte att vi kan slappna av

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen i Sverige är i igång. Men det är ännu inte klart hur länge skyddet varar när man väl har tagit det. Enligt immunologen Gunilla Karlsson Hedestam kan vaccinationen behöva göras om igen redan senare nästa år.

– Jag tycker man bör ha rimliga förväntningar. Det är otroligt viktigt att vaccinet kommer men vi vet inte om det kommer vara ett komplett skydd fram till hösten, säger hon i Aktuellt.

Vaccinen mot coronaviruset är efterlängtat och många hoppas på att tillvaron snart kan återgår till det mer normala. Vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare konstaterat att vi redan till sommaren troligen kan börja åka på semester igen.

Men ännu återstår frågetecken om hur länge skyddet kommer att hålla – och hur ofta man kommer att behöva ta vaccinet för att inte risken för att smittas åter ska gå upp.

Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunlogi vid Karolinska institutet, understryker att det är viktigt att följa utvecklingen för att få en så bra bild som möjligt av hur vaccinet verkar.

– Vi följer det i realtid. Nu har det gått tre månader sedan de första länderna fick vaccin. Vi ser ingen oroande avklingning av skyddet. De som haft en naturlig infektion ser ut att ha ett skydd i nio månader. Det ger oss viss känsla kring vaccinationen, säger hon i Aktuellt på måndagskvällen.

Restriktioner kan behöva vara kvar

Att de som vaccinerar sig nu skulle vara skyddade även till hösten är inte säkert – och det är oklart hur många som kommer välja att vaccinera sig.

– Vi kommer inte vaccinera alla under första halvåret. Vi kommer inte uppnå den höga täckningsgraden som behövs för att vi ska kunna slappna av.

– Jag tycker vi måste ha kvar vissa restriktioner. Till exempel de som förhindrar stora folksamlingar där många vistas i en tät miljö.

Karlsson Hedestam påpekar också att det kan bli aktuellt med vaccinera sig på nytt i höst, även om man tar det nu under våren.

– Ja så kan det bli, det kan eventuellt rekommenderas till vissa grupper. Vaccinföretagen planerar för det nu och vi hoppas att man politiskt har den framförhållningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.