Enligt Åsa Fahlén på Lärarförbundet finns det en oro kring att det är stora klasser med många människor i omlopp. Foto: Henrik Montgomery/TT, SVT

Ny förordning ger skolorna möjlighet att bedriva distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka börjar skolan för landets gymnasieelever. Många förväntar sig att komma tillbaka till klassrummen, men enligt en ny förordning som börjar gälla i dag kan undervisning även i fortsättningen förläggas på distans. Detta för att minska trängseln i kollektivtrafiken.

En av dem som börjar på gymnasiet om en vecka är Reem Daher som bor i Uppsala men som bara varit i Sverige i två år.

– Jag är lite orolig men jag ska försöka hålla distans. Det är roligt att börja skolan, förra terminen var det svårt när undervisningen var på distans. Det är lättare att förstå informationen när man träffar varandra, säger Reem Daher.

Innan sommaren öppnade Folkhälsomyndigheten för att gymnasieskolorna kunde återgå till normal undervisning till hösten och rekommendationen för distansundervisning plockades bort den 15 juni.

Febril aktivitet pågår just nu hos kommunerna för att ge eleverna en säker start på terminen.

– Vi har gjort många olika insatser. All från att ändra i schemaläggning till att sprida ut tiderna för lunch och ordna större utrymme för matsalar, säger Christina Stenhammar, verksamhetschef vid utbildningsförvaltningen i Uppsala kommun.

Trängsel i kollektivtrafiken

En farhåga är att det ska bli stor trängsel i kollektivtrafiken i rusningstid. Därför har regeringen i en ny förordning gett skolorna möjlighet att förlägga viss undervisning på distans. Många skolor kommer också att införa olika starttider på morgnarna för eleverna.

– I första hand ska kollektivtrafikföretagen se till att det finns trafik att åka med för ungdomarna, säger Anna Ekström (S), utbildningsminister.

Nu varnar lärarförbundet att både distansundervisning och olika starttider under skoldagen kan vara förvirrande för eleverna och att arbetsbördan återigen ökar för lärarna efter den tuffa våren. Dessutom påverkas familj och fritidsaktiviteter när skoldagarna förlängs.

– Att lösa trängsel i kollektivtrafiken är inte en fråga för skolan i första hand, det är en fråga för trafikbolagen och Sveriges regioner. Det är först när alla möjligheter där är uttömda som det kan bli aktuellt att anpassa skolans start- och sluttider, säger Maria Rönn som är vice ordförande i Lärarförbundet.

I Uppsala har kommunen dragit igång en satsning för att få eleverna att ta cykeln till skolan, som ett sätt att minska trängseln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.