Ny forskning: Alkohol är ingen hälsokur

Uppdaterad
Publicerad

Ny engelsk forskning slår hål på myten att det är nyttigt med ett glas vin eller två. Allt fler studier ifrågasätter nu om alkoholen är bra för hälsan.

Alkoholvanorna för drygt 50.000 britter över 50 år undersöktes och när forskarna rensade bort andra livsstilsfaktorer och före detta alkoholister blev slutsatsen att andra studier överdrivit hälsovinsterna med ett glas eller två. Det är tveksamt om lite alkohol verkligen är nyttigt. 

– Studien bekräftar ytterligare den skepsis som har börjat växa sig allt starkare mot det tidigare budskapet att det var nyttigt att dricka måttliga mängder alkohol. Vi menar fortfarande inte att det är särskilt skadligt att göra det, men nyttan lyser med sin frånvaro ju bättre studierna görs, säger professorn och alkoholläkaren Sven Andréasson, känd debattör i alkoholfrågor.

Svårt skilja ut alkoholen

Problemet med många studier som säger att lite alkohol är nyttigt är att man inte kan skilja ut vad som beror på alkoholen och vad som beror på annat. Samma slutsats drog Sven Andreasson och hans kollegor när de i höstas granskade över 100 vetenskapliga artiklar sedan 1970–talet som sagt att ett glas eller två är bra.

– Man kan slås av att man inte anlagt samma kritiska blick på den här typen av forskning som man gör på det mesta annat. Det är lite önsketänkande.

Snett urval

Ett annat problem är att det ofta saknas en vetenskapligt korrekt kontrollgrupp. I många studier inkluderas före detta alkoholister i den nyktra gruppen. Det förvränger resultaten enligt Sven Andréasson, eftersom dessa personer ofta har en sämre hälsa.

– De före detta konsumenterna är en ganska sjuk grupp.

Ingen kur mot hjärtfel

I den brittiska studien, som publiceras i British Medical Journal, hittade forskarna en liten hälsovinst för kvinnor över 65 år, men säger att den slutsatsen är osäker och skulle kunna förklaras av andra faktorer än alkohol.

– De tveksamheterna handlar just om bakomliggande störfaktorer.

Äldre män drabbas oftare av hjärtproblem och skulle i så fall ha mest nytta av ett glas, men för dem hittade forskarna inga hälsovinster.

– Ja, det är ett viktigt budskap att tydliggöra för alla. Vi vet att man tål alkohol sämre med stigande ålder, så de allmänna riktlinjerna som finns om hur många glas man kan dricka per vecka bör i princip halveras när man passerar 70 års ålder eftersom våra kroppars förändras.

Finns det någonting i dag som talar för att måttligt drickande är hälsosamt?

– Nej, det mesta talar emot det, avslutar Sven Andréasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer