Nya forskningsresultat visar på behovet av en skärpt lagstiftning kring e-cigaretter, menar generalsekreteraren för Hjärt-lungfonden, Kristina Sparreljung, . Foto: Erik Nylander/TT

Ny forskning: Oftast rökare som använder e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

E-cigaretten har framhållits som ett hjälpmedel för att sluta röka. Men en ny studie från Umeå universitet, beställd av Hjärt-lungfonden, visar att de flesta som röker e-cigaretter också röker vanliga cigaretter.

Studien har gjorts på 30.000 svenskar, och visar att de som använder elektroniska cigaretter, så kallade e-cigaretter ofta också röker vanliga cigaretter.

Enligt studien har antalet rökare i Sverige ökat. Det finns de som menar att e-cigaretter hjälper rökare att sluta, skriver man, dock framhåller studien en publikation från 2015, som menar att e-cigaretterna lika gärna kan vara inkörsport för icke-rökare.

– De här preparaten marknadsförs ofta som en metod att sluta röka, men det finns för lite forskning för att kunna säga att det är så, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Vill skärpa lagen

Enligt Hjärt-lungfonden är cigaretter den största riskfaktorn för hjärt- kärl- och lungsjukdomar i Sverige. Och de vill se en hårdare lagstiftning för att motverka att ungdomar börjar röka.

– All försäljning måste omfattas av lag och det gör den inte idag. Om det är en inkörsport vill vi motverka det med en säkrare lagstiftning, säger Kristina Sparreljung.

Allt vanligare

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning säger att en femtedel av eleverna i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 hade rökt e-cigaretter under 2014, och att det sannolikt ökat sedan dess.

– Vi jobbar hårt för att ungdomar inte ska börja med tobaksrökning över huvudtaget. Mycket tyder på att ungdomar övergår från e-cigaretter till vanliga cigaretter, och det vill vi förebygga, säger Kristina Sparreljung.

Hjärt-lungfondens tips för att sluta röka:

– Förbered dig mentalt genom att bestämma ett datum för rökstoppet.

– Städa undan allt som har med rökning att göra.

– Undvik inledningsvis platser och tillfällen som skapar röksug.

– Ta hjälp av receptfria läkemedel som nikotintuggummi, nikotinplåster och sugtabletter.

– Undvik e-cigaretter.

Källa Hjärt-lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.