Ny framtida behandling för typ 2-diabetiker

Uppdaterad
Publicerad

Diabetesforskare vid Lunds universitet testar en helt ny behandling för patienter med diabetes typ 2.

– Det öppnar upp möjligheter att skräddarsy behandlingen mot patientens egen riskprofil, säger Anders Rosengren, läkare och forskare vid Lunds Universitets Diabetescenter, LUDC.

För första gången har forskare kunnat skräddarsy en behandling som återställer den bristande förmågan att utsöndra insulin.

För några år sedan upptäckte forskarna vid LUDC en genvariant som finns hos 30 procent av befolkningen. Vid typ 2-diabetes är den ännu vanligare – 40 procent av patienterna är bärare.

Riskgen blockeras

Genvarianten ökar känsligheten för stresshormoner och förmågan att utsöndra insulin försämras.

– Våra fynd visar att det går att blockera de negativa effekterna av den här riskgenen för typ 2-diabetes och det öppnar upp möjligheter att skräddarsy behandlingen mot patientens egen riskprofil i stället för att, som i dag, ge i stort sett samma behandling till alla patienter, säger Anders Rosengren.

50 patienter har testats

Ett läkemedel har testats på 50 patienter med typ 2-diabetes. 29 av dem var bärare av riskgenen och fick efter behandlingen samma kapacitet att utsöndra insulin som de utan riskgenen.

– De patienter som bar på riskgenen fick en väldigt fin effekt där man såg att deras försämrade insulinproduktion förbättrades. Det visar att för de 40 procent av diabetikerna som har riskgenen kan det här bli en framtida medicin.

För patientgruppen som inte var bärare är ändå fyndet viktigt, menar Anders Rosengren.

– Vi hoppas att detta kommer att följas av liknande fynd framöver mot andra genvarianter.

Fler får diabetes

Den medicin som testats i behandlingen ger dock en del biverkningar så nu måste läkemedlet modifieras för att ta bort de negativa effekterna, och testas på fler patienter innan det kan bli ett användbart läkemedel.

I dag har uppskattningsvis 300 miljoner människor i världen sjukdomen, och diabetes typ 2 ökar även hos yngre.

– Jag tror att framtidens behandling av typ 2-diabetes kommer att ha livsstilsförändringar som en kärnpunkt, men att man kommer att kunna ge en kombination av mer specifika läkemedel och att det på sikt kommer att leda till effektivare behandling, tror Anders Rosengren.

Resultaten publicerades 8 oktober 2014 i Science Translational Medicine.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.