Arkivbild från al-Hol-lägret i Syrien Foto: AP Photo/Baderkhan Ahmad, File

Två IS-kvinnor landade i Sverige – anhållna misstänkta för krigsförbrytelser

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två svenska IS-kvinnor och fyra barn som utvisats från nordöstra Syrien landade i Sverige på torsdagen. Kvinnorna, och deras barn, har suttit fängslade i de kurdiska styrkornas läger sedan terrorsektens så kallade kalifat föll. Kvinnorna har nu anhållits misstänkta för krigsförbrytelser.

– Kvinnorna har mötts av polis på Arlanda och barnen har omhändertagits av sociala myndigheter, säger utrikesminister Ann Linde (S) i en skriftlig kommentar till SVT.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska de två kvinnorna komma från Västsverige och Skåne. Kvinnorna och barnen möttes upp av en delegation på Arlanda bestående av bland annat, polis, socialtjänst och läkare.

– Kvinnorna har mötts av polis på Arlanda och barnen har omhändertagits av sociala myndigheter. De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar. Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem, säger utrikesminister Ann Linde till SVT.

En förundersökning om krigsförbrytelse har nu inletts mot de båda kvinnorna, som har anhållits. Det meddelar Åklagarmyndigheten på torsdagseftermiddagen. Vid misstankar om brott är det NOA:s krigsbrottgrupp som förhör kvinnorna.

– Sverige har ett internationellt åtagande att utreda och lagföra misstänkta krigsförbrytelser. Det finns ett myndighetsgemensamt organiserat mottagande där även de rättsvårdande myndigheterna ingår, säger kammaråklagare Hanna Lemoine vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Tredje gruppen kvinnor som utvisas

Detta är den tredje gruppen kvinnor som utvisas från den kurdiska enklaven i nordöstra Syrien. Tidigare har sammanlagt sex kvinnor med barn kommit till Sverige.

– Som Säkerhetspolisen förordat, har personal från UD, säkerhetspersonal och representanter från sociala myndigheter sett till att utvisningen skett på ett så kontrollerat sätt som möjligt, säger Ann Linde på torsdagen.

Barnen har omhändertagits

Fler av de IS-kvinnor som kommit tillbaka till Sverige är misstänkta för brott men försatta på fri fot. Nästan alla barn har också omhändertagits enligt LVU.

Just nu pågår rättegången mot en IS-kvinna som står åtalad för att ha använt sin son som barnsoldat.

SVT Nyheter har sökt UD för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.