IS-kvinnan pressades i rätten – hävdar att hon blev lurad

Uppdaterad
Publicerad

Hon hävdar att hon blev lurad till Syrien, att hon inte hade möjlighet att kolla en karta och att hon hatar krig. I dag pressade åklagaren IS-kvinnan som står åtalad för att ha använt sin som som barnsoldat.

I dag fick IS-kvinnan, som är uppvuxen i en västsvensk stad, ge sin bild av hur hon hamnade i krigets Syrien, och tiden därefter.

Två av kvinnans barn slogs på IS sida i inbördeskriget, och båda dog. Kvinnan grät mycket när hon berättade om både hur de skadades och förolyckades.

– Det var fruktansvärt, jag förstår inte hur någon kan tro att det är bra att leva så här när den ena efter den andra dör, sa hon i rätten.

”Kom och gick som han ville”

Den åtalade hävdar att hennes äldsta son (som vi kallar NN, reds anm.) tog över rollen som familjens överhuvud när hans pappa, känd för att ha propagerat för jihad i en Västsvensk moské, stupade i strid. Hon påstår sig inte heller ha kunnat kontrollera sin yngre son (NA, reds anm.), den som åtalet gäller.

– Han kom och gick som han ville. Han var hos sin bror och sov över där ibland. Han spelade spel på internet. Hans äldre bror hade ett vapen som han hade fått av sin pappa. Ibland bad han sin bror göra rent det, men jag ville inte det för min yngsta var en liten bebis och jag ville inte att flickorna skulle tro att det där var normalt, säger hon.

Hon säger också att hon inte hade något att säga till om där IS styrde, eftersom att hon var kvinna.

– Det är som att få sina vingar klippta, som att bli av med sina armar och ben. Det är fruktansvärt, man blir som en halv människa.

”Visste inte var vi var”

Den åtalade hävdade också att hon inte förstod att hon befann sig i Syrien innan det var försent, och att hennes man fick henne att tro att de skulle bo i Turkiet. När hon insåg att hon var i Syrien ville hon skiljas.

Åklagaren frågade då varför kvinnan behövde skiljas för att lämna Syrien när hon befann sig så nära gränsen till Turkiet.

Att han inte vill skiljas, är det skälet till att du inte vill ta dig därifrån?

Jag vet inte hur man tar sig därifrån. Jag visste inte var vi var någonstans.

Du är utbildad sjuksköterska men har inte möjlighet att kolla en karta?

– Jag hade inte haft internet på länge.

Förhandlingarna fortsätter på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.