En kvinna står åtalad för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott. Nu har rättegången i Stockholms tingsrätt inletts. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åklagaren om IS-kvinnans son: ”Har utsatts för livsfara”

Uppdaterad
Publicerad

Han var bara 13 år gammal när han poserade med lemlästade kroppar i Raqqa. I dag inleddes den unika rättegången mot den Västsvenska IS-kvinnan som står åtalad för att ha använt sin son som barnsoldat.

”Hur kan du låta barnen lära sig begå brott och hugga av huvuden”, skriver en anhörig till IS-kvinnan i en chatt.

Iförd handfängsel, hijab och glasögon fördes hon in i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Kvinnan, som är uppvuxen i en stad i Västsverige men som levt ett kringflackande liv i flera länder i Europa och Mellanöstern, står åtalad för att ha använt en av sina söner som barnsoldat i Syrien. I dag inleddes den första förhandlingsdagen av fem.

Kvinnan påstår själv att hon har blivit lurad till krigets Syrien av sin tidigare man. Men enligt åklagare Reena Devgun stämmer inte det, hon hävdar att IS-kvinnan delade terrorgruppens ideologi.

”Borde ha förstått”

IS-kvinnans make, som dog i Syrien 2013 – innan IS utropade sitt kalifat, predikade vid en moské i Västsverige och har sammankopplats med flera IS-resenärer.

– Vad han stod för och öppet deklarerade via sin sajt måste ha gjort att hon förstått vad hans avsikt och syfte var. Vi menar på att hon borde ha förstått vart hon var på väg.

Det var i början av 2013 som IS-kvinnan och hennes barn anlände till Syrien. Kvinnan har haft sju barn, men tre av dem dog i Syrien. Åtalet rör en av de äldre sönerna (vi kallar honom NN, reds anm.), som i dag är död.

Han var bara 13 år gammal när han poserade med lemlästade kroppar i Raqqa. När han dog blev han en martyr i IS propagandakanaler.

Använts som barnsoldat

Enligt åklagaren har IS-kvinnan, som ensam vårdnadshavare, fört NN till Syrien trots det pågående inbördeskriget. Hon har också möjliggjort att han har använts som barnsoldat och i propagandasyften.

– Från det att han var 12 år till dess att han fyllt 15 år har hon som stod för hans dagliga omsorg bland annat låtit honom hantera vapen och utrustning i bostaden. Hon har inte vid något tillfälle förhindrat att han används som barnsoldat, säger Reena Devgun och fortsätter:

– Han har utsatts för livsfara. Som barnsoldat har han också orsakat allvarlig skada och svårt lidande.

Chattar om krigsbrott

Bland bevisningen finns förutom chattloggar mellan en av kvinnans avlidna söner (som vi kallar NA, reds anm.) och en äldre anhörig även chattar mellan IS-kvinnan och hennes släktingar, avlyssnade samtal och dokumentation från IS som omhändertagits av den USA-ledda koalitionen.

– IS har haft en otroligt omfattande byråkrati, säger Reena Devgun.

I chattarna med den sin anhöriga berättar NA om hur IS begår flera krigsbrott, hur de ”tar” motståndarnas kvinnor, hugger av huvuden och säljer slavar.

I rättssalen visades också bilder på NN, som fått en allvarlig krigsskada. Bilderna skickades till den närstående av NA.

”Snälla, skicka inte ut honom igen, han är ett barn!”, svarar den anhöriga.

NA dör 2016.

”Han finns inte med oss längre men det är den väg vi valt och vi måste ha tålamod. Självklart är jag ledsen men jag är glad för det var hans önskan”, skriver IS-kvinnan i en chatt med en anhörig.

Förnekar brott

2018 hade tre av IS-kvinnans barn dött i Syrien. I en chatt med en närstående skriver hon dock att tillvaron har blivit vardag och att ”barnen sover gott”.

Under rättegångens första dag fortsatte IS-kvinnan att förneka brott.

– NN bestrider ansvar. Hon förnekar att hon har agerat på angivet sätt. Försvaret kommer att utveckla hennes inställning, säger hennes försvarare Mikael Westerlund i rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.