Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En redan återvänd IS-kvinna från Västsverige, nu åtalad, tog med fem barn till Syrien. Varning för mycket obehagliga bilder. Foto: SVT

Ska ha använt sonen som barnsoldat – nu startar rättegången mot svenska kvinnan

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds rättegången mot den svenska IS-kvinna som står åtalad för att ha använt sin son som barnsoldat i krigets Syrien. Det var i februari förra året som SVT var först med att berätta om familjens liv i Syrien, där två av hennes barn dog.

– Vi kan visa på att en av pojkarna använts som barnsoldat, menar åklagaren Reena Devgun.

I dag inleds rättegången mot den 49-åriga IS-kvinna från Västsverige som är den första svenska medborgaren att åtalas för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat. Åtalet väcktes förra veckan.

SVT Nyheter var först med att berätta om bilder från familjens liv i det krigsdrabbade Syrien, bilder som bland annat visar hur några av barnen poserar med vapen och med lemlästade kroppar.

2013 reste kvinnan till landet för att ansluta sig till Islamiska staten. När hon återvände till Sverige sju år senare hade flera av hennes barn dött, varav två söner som stridit för terrorsekten. Åtalet gäller en av dessa söner.

– Vi har fått fram mer information. Kommunikation bland annat mellan anhöriga som berör den här pojken som gör att vi menar att vi kan visa på att han är barnsoldat och används som barnsoldat, säger åklagaren Reeva Devgun.

Har lagt skulden på sina döda söner

Kvinnan nekar till brott. I förhör har hon tidigare försökt lägga skulden på en av sina döda söner, som hon hävdar blev familjens överhuvud i samband med faderns död, samt att det var den då 14-åriga pojken som inte ville att familjen skulle lämna Syrien.

– Det finns ett absolut förbud mot att använda barn under 15 år för direkt deltagande i fientligheterna under en väpnad konflikt. Det straffbara området innefattar inte bara att använda barn i strid utan kan avse en rad olika förfaranden kopplade till krigföringen som att hålla utkik, spionera eller använda barn som lockbete, kurirer eller vakter, säger kammaråklagare Karolina Wieslander.

Rättegången i Stockholms tingsrätt väntas pågå i fem dagar.

I förra veckan väcktes åtalet mot kvinnan som nu ställs inför rätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer