En gemensam grupp ska försöka stoppa flykten av stridspiloter från Försvarsmakten. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny grupp ska få stridspiloterna att stanna i Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

Många av flygvapnets stridspiloter är på väg att ta tjänstledigt för att byta till civila yrken. Nu bildar Försvarsmakten och fackliga organisationer en gemensam grupp för att genom förhandlingar få piloterna att stanna.

Enligt ett pressmeddelande ska den nybildade gruppen ”arbeta med områden som säkerställer Försvarsmaktens personalförsörjning av piloter på kort och lång sikt, initialt med prioritering att arbeta med frågan om övergångsregler för piloter”.

Områden som på längre sikt ska ingå är löne- och pensionsvillkor, karriärutveckling samt utbildning, enligt pressmeddelandet.

Från nästa vecka

Gruppen aktiveras nästa vecka.

Parterna är också överens om att Försvarsmakten omedelbart hemställer till Arbetsgivarverket samt att Saco-S FM lyfter till central nivå i Saco-S, om mandat för att kunna börja förhandla om övergångsregler gällande pensionsavtalet för piloter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.