Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Försvarsutskottet behöver kallas in”. Se Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson i klippet. Foto: SVT

Försvarsutskottet kallar till extramöte om stridspilotflykten

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om att över 40 procent av landets stridspiloter ska hoppa av sina tjänster till hösten får nu landets försvarspolitiker att reagera. Det ska bli ett extrainkallat möte i försvarsutskottet där överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén kallas in för att redogöra för det allvarliga läget.

– Vi behöver ju fler stridspiloter, inte färre, säger Mikael Oscarsson (KD),

På senare tid har bland andra SVT Nyheter rapporterat om att många stridspiloter lämnat in ansökan om tjänstledigt för att studera och att missnöjet bland landets stridspiloter har ökat.

Löneutveckling och pensionsålder

I bakgrunden gnager försämrade villkor, såsom en löneutveckling som ligger klart under den allmänna löneutvecklingen alltsedan förra seklet och inte minst att en pensionsålder på 55 år har tagits bort utan någon vidare kompensation.

– Det har nu nått en grad där man inte längre ser att det är lönt eller att man vill stanna i Försvarsmakten utan man söker sig till en annan karriär, sa Per Martin Sternevi, ordförande i Försvarspiloternas intresseorganisation till SVT Nyheter i förra veckan.

Vilka konsekvenser

Efter rapporterna om stridspilotflykten och efter samtal med stridspiloter beslöt sig Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson, att ringa runt till övriga ledamöter i riksdagens försvarsutskott för att samla en majoritet för att bryta sommaruppehållet och kalla till ett extramöte.

– Vi behöver få reda på från ÖB om det är så här illa att så många stridspiloter är på väg att sluta. Vi vill veta vad det får för konsekvenser, vad kan ÖB göra och vad finns det för något ytterligare vi kan göra från politiskt håll för att rädda kvar de här piloterna, säger Mikael Oscarsson.

Från Försvarsmaktens sida har flygvapenchefen Carl-Johan Edström tidigare, i bland annat Dagens Nyheter, uttryckt oro över personalläget, men han är just denna dag inte tillgänglig för att kommentera detta vidare för SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stridspiloten: ”Pensionsavtalet har tippat över vågskålen” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.