Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Stridspiloten tar tjänstledigt: Lågt förtroende för Försvarsmaktens ledning

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten kan omkring hälften av Försvarsmaktens stridspiloter komma att ta tjänstledigt eller säga upp sig helt. Detta efter missnöjet mot den höjda pensionsåldern och den långsamma löneutvecklingen. En av stridspiloterna, som SVT varit i kontakt med, säger att ledningen varit medveten om kritiken i flera år men att man inte lyssnat på de anställda.

– Allt det här mynnar ut i att förtroendet för Försvarsmaktens ledning blivit otroligt lågt, säger han.

Att cirka hälften av stridspiloterna kommer att lämna Försvarsmakten är varken ett hot eller en strejk. Det handlar om personer som beslutat sig för att gå vidare eftersom man tappat förtroendet för ledningen, uppger Per-Martin Sternevi som är ordförande i Försvarsmaktens intresseförening (FPI).

– Det är redan klart, det kommer att hända, säger han till SVT Nyheter.

Satsar 600 miljoner kronor                                                              

För att bemöta missnöjet har flygvapenchefen Carl-Johan Edström beslutat att man kommer att satsa 600 miljoner kronor under de kommande tio åren. I maj började ändringar inklusive en ny lönestruktur införas stegvis.

– Sedan jag tillträdde som flygvapenchef för tre år sedan har jag tagit den här oroande situationen på största allvar, säger Carl-Johan Edström till SVT.

Men enligt intresseföreningens Per-Martin Sternevi är satsningen inte tillräcklig.

– Det är brödsmulor mot vad som behöver göras, säger han.

Hoppas på pensionsförhandling

2016 höjdes pensionsåldern för stridspiloter från 55 år till 67 för alla som föddes 1988 eller senare – oavsett hur länge de enskilda piloterna varit anställda. Det väckte ett missnöje som flygvapenchefen Carl-Johan Eström förstår.

– Över en natt fick de alla höjd pensionsålder på en gång. Att ett antal piloter söker tjänstledigt är nästan 100 procent kopplat till det nya pensionsavtalet, säger han.

– Vi har bjudit in Officersförbundet till ett samtal som ska ske nu under den kommande veckan om att jobba fram en övergångsregel.

En pilot som talat med SVT anonymt uppger att pensionsåldern var främsta skälet till att han tog tjänstledigt och överväger att byta yrke.

– Det är väldigt många i min ålder som har utbildats och anställts under vissa premisser som sedan tagits bort. Av den anledningen är det inte värt att stanna, säger han.

Vad ska du göra istället?

– Jag kommer att plugga i höst..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.